Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se NRK:s inslag om gästforskaren som gripits i Norge misstänkt för att vara en rysk spion. Foto: NRKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkt rysk spion beskrivs som nyfiken

Uppdaterad
Publicerad

Den påstått brasilianske akademiker som misstänks för spioneri i Norge beskrivs som nyfiken, flexibel och munter av sina kollegor. Det är första gången som en misstänkt illegalist – en slumrande agent – har gripits i landet.

Vid Universitetet i Tromsö hyste man inga som helst misstankar mot mannen som kom som gästforskare i december i fjol. Med en examen från ett kanadensiskt lärosäte, där han hade goda referenser, hade han fått stipendium för att forska vidare i Nordnorge, rapporterar Aftenposten.

Mannen uttryckte ett stort intresse för den säkerhetspolitiska situationen i Arktisområdet och ville forska om det arktiska kring Barents hav.

– Han pratade om att han gillade kyla och vinter mycket mer än värme. Han var väldigt flexibel, hade alltid mycket humor. Och så var han väldigt nyfiken. säger Marcela Douglas, chef för institutionen där han arbetade.

Enligt NRK hade han även sökt till universitetet i Bodö, men där hade han blivit nekad.

Illegalist – utbildad och tränad

Mannen uppges vara mellan 30 och 40 år gammal och påstår sig vara brasiliansk medborgare. Men enligt den norska säkerhetspolisen PST är det en falsk identitet – han har i själva verket varit utsänd som spion för Ryssland.

Detta är första gången som en misstänkt så kallad illegalist – en sovande agent – grips i Norge. Enligt PST utgör mannen ett hot mot Norges nationella säkerhet.

– Detta är en person som är utbildad och tränad, och som har skapat en livshistoria som kanske har byggts upp över många år. Det är en helt annan typ av uppdrag än typiska underrättelseofficerares, säger PST:s kommunikationschef Trond Haugbakken till VG.

Mannen är inte föremål för en brottsutredning utan ett utvisningsärende. I ett första steg har han satts i förvar i fyra veckor. Den misstänkte spionen nekar till alla anklagelser och står fast vid att han endast vistats i Norge i egenskap av gästforskare.

Engagerad politiskt – i Kanada

Även i Kanada kommer nu mannens aktiviteter att granskas. Där har han bland annat skrivit en artikel i en militärtidskrift i vilken han argumenterade för bygget av en ny militärbas i Arktis, rapporterar kanadensiska medier.

För sju år sedan var han frivillig kampanjarbetare för en lokalpolitiker som företräder Nya demokratiska partiet, ett mittenparti som utmanar Kanadas två traditionellt största partier.

– Han hade ett väldigt imponerande cv, säger politikern till CBC.

De två har inte haft kontakt sedan dess, men lokalpolitikern minns att den nu misstänkte spionen var en god talare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biträdande PST-chefen Hedvig Moe berätta om säkerhetshotet mot Norge. Foto: NRK

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.