Andreas Lubitz. Foto: TT

Misstänkt synfel kan ha äventyrat karriären

Uppdaterad
Publicerad

Andrepiloten på Germanwings–planet som kraschade i alperna i tisdags hade sökt vård för synfel. Det kan ha hindrat 27–årige Andreas Lubitz från att fortsätta arbeta som pilot.

Gåtan om den 27–årige Andreas Lubitz, som tros ha medvetet kraschat med Germanwings plan i tisdags fortsätter att förbrylla. 150 människor omkom när Flight 9525 mellan Barcelona och Düsseldorf kraschade i de franska alperna på tisdagsförmiddagen.

Det är oklart hur allvarliga synfelen var eller om de hade kopplingar till de psykiska problem Lubitz tidigare behandlats för, skriver idag tidningen New York Times. En person med insyn i Düsseldorfpolisens utredning säger till tidningen att det inte kan uteslutas att synfelen var kopplade till hans psykiska ohälsa. Om synfelen hade blivit kända för arbetsgivaren hade det kunnat innebära slutet för hans pilotkarriär.

Flygkraschen i Frankrike

Hittade mediciner

Lubitz flygintresse var stort och det grundlades långt innan han påbörjade sin pilotutbildning. Redan som 14–åring engagerade han sig i en segelflygklubb i hemstaden Montabaur. 2008 antogs Lubitz till Lufthansas flygskola och han hade vid kraschen 630 flygtimmar.

Vid ett tillslag mot Lubitz övernattningslägenhet igår hittade tysk polis stora mängder receptbelagda mediciner mot psykiska problem. Den tyska tidningen Die Welt skriver i dag att polisens tes är att Lubitz led av en utmattningsdepression.

– Han har behandlats av flera psykologer och neurologer, säger en icke namngiven utredare vid Düsseldorfpolisen till tidningen.

Polisen misstänker däremot inte att Lubitz missbrukade alkohol eller andra droger. En specialgrupp inom Düsseldorfpolisen arbetar med nu med fallet som sysselsätter sammanlagt 200 poliser. Förutom genomsökningar i bostaden väntar ytterligare förhör med Lubitz familj, kollegor och bekanta de kommande dagarna.

Beklagade sorgen i annons

Lubitz var sjukskriven när kraschen inträffade, men han ska ha dolt det för sin arbetsgivare Lufthansa. Sedan tidigare är det känt att polisen hittade ett sönderrivet sjukintyg i hans bostad. Polisen uppger att de också hittat bevis på att Lubitz vid två tillfällen sökt vård på en klinik i Düsseldorf. Senaste tillfället ska ha varit i mitten på mars.

När han anställdes av Lufthansa 2013 klarade han bolagets psykiska och fysiska tester. Lufthansachefen Carsten Spohr har tidigare sagt att bolaget inte haft några misstankar om Lubitz mentala hälsa.

För att hedra offren från flygkraschen och visa respekt för de anhöriga hade Lufthansa tillsammans med dotterbolaget Germanwings köpt helsidesannonser i flera tyska dagstidningar. I annonserna som publicerades i dag beklagar bolagen sorgen för familjer och anhöriga till dem som omkom på flight 9525.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet