Ett omfattande polispådrag ägde rum i centrala London under kvällen och eftermiddagen efter attacken vid parlamentet. Foto: TT

Misstänkt terrordåd mot parlamentet skakade London

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer dödades och minst 40 personer skadades vid parlamentsbyggnaden i London. Vid en pressträff sent på onsdagskvällen steg dödssiffran efter eftermiddagens misstänkta terrordåd. Enligt Sky News ska polisen veta vem gärningsmannen är, men hans identitet har inte offentliggjorts.

Dramat inträffade i kvarteren kring Storbritanniens parlamentsbyggnad, Westminster Palace i centrala London runt 15.30 svensk tid och de första medierapporterna handlade om att en rad kraftiga smällar hade hört i området.  

Senare under eftermiddagen klarnade detaljerna om dramat som utspelat sig i maktens hjärta. Det hela började på den världsberömda Westminster Bridge som varje dag korsas av tiotusentals turister.

Attacken vid brittiska parlamentet

Offren: Tre civila och en polis

Enligt de senaste uppgifterna från polisen har fyra personer dött till följd av attacken. Förutom offren, två civila och en polisman, sköts gärningsmannen ihjäl strax efter dådet.

Sent på kvällen hade bilden klarnat för ytterligare för myndigheterna. Minst 40 personer har skadats i attacken, meddelade Londonpolisen vid en pressträff.

Det hela började med att gärningsmannen, körandes i en bil, till synes urskillningslöst började meja ner gångtrafikanter på bron och två personer avled av de skador de fick när de rammades av bilen.

Tre av de skadade är franska gymnasieelever på tillfälligt besök i staden.

Sköts till döds

Vansinnesfärden fortsatte några hundra meter innan den slutade mot en grind vid Westminster Palace.

Mannen ska därefter ha tagit sig mot parlamentsområdet till fots och i samband med det knivskurit en polis till döds. Kort därefter öppnade polisen eld mot den misstänkte gärningsmannen och sköt honom till döds.

Bilden från en övervakningskamera visar bilen som kraschade mot en grind vid parlamentsbyggnaden. Foto: TT

Dramat utspelade sig samtidigt som den traditionella frågestunden med premiärminister Theresa May.

LÄS MER: Svenska Sara hamnade mitt i kaoset

Premiärministerns livvaktsstyrka uppges ha agerat blixtsnabbt och i samband med de att de första medierapporterna kom sågs bilder där Mays bil, eskorterad av en polisbil, i hög fart lämnade området och körde mot premiärministerns bostad på närliggande Downing Street. 

”Britterna står enade”

Senare på kvällen kom ett uttalande från Mays stab om att premiärministerns tankar är med dem som dödats och skadats. May meddelar att hon håller sig uppdaterad kring händelseutvecklingen, skriver Reuters.

TV: Här får parlamentet besked

Händelserna kommenterades också av inrikesminister Amber Rudd som sade i ett uttalande att britternas säkerhet är regeringens främst prioritet.   

– Britterna står enade och arbetar tillsammans för att segra över de som vill skada vår demokrati, tolerans och vårt sätt att leva.  

Dådet fördömds av flera tunga politiker, däribland USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Sveriges statsminsiter Stefan Löfven (S). 

”Oavsett vilka som är ansvariga för dådet, så visar det här på sårbarheten i alla samhällen, och den yttersta vikten av beredskap för oförutsedda attacker”, skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar till TT. 

Polisen spärrade av den värlsberömda Westminster Bridge. Foto: TT

Polisen beslutade att stänga parlamentsbyggnaden och den intilliggande tunnelbanestationen och under kvällen sätts extra personal in för att patrullera stadens gator. Londonborna uppmanas att hålla sig undan områdena kring parlamentsbyggnaden. 

LÄS MER: Dådet i London påverkar Stockholm

Nu höjs säkerheten

På onsdagskvällen uppgav Sky News att Londonpolisen vet vem gärningsmannen är. Polisen var i övrigt fåordiga om motivet till attacken och hänvisade till den pågående förundersökningen.

Vid en presskonferens på onsdagskvällen uppmanade man allmänheten att iaktta försiktighet och rapportera in misstänkta händelser eller föremål. Enligt vice polischefen Mark Rowley kan Londonborna räkna med skärpt polisbevakning de kommande dagarna.  

– Vi kommer att göra allt vi kan de för att skydda Londonborna, sade Rowley i samband med en presskonferens.

Utredningen leds nu av polisens antiterrorenhet, men dagens händelser gör inte att Storbritannien höjer terrorberedskapen som sedan tidigare är på den näst högsta nivån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet