Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sopor på gatorna och kaos i parlamentet? SVT:s Europakorrespondent David Boati förklarar läget i Paris. Foto: SVT

Misstroendeförklaring mot regeringen Macron efter höjning av pensionsåldern

Uppdaterad
Publicerad

Det franska parlamentets minsta politiska grupp, mittengruppen LIOT, får nu regeringen Macron att darra i knävecken. De har lagt fram en misstroendeförklaring som både yttervänsterns Melenchon och ytterhögerns Le Pen säger att de kommer stödja.

– Regeringen borde klara det här om alla ledamöter gör som de har lovat, säger SVT:s korrespondent David Boati.

Beslutet att höja pensionsåldern från 62 år till 64 år togs efter att regeringen och premiärminister Élisabeth Borne använde sig av den paragraf i grundlagen som ger premiärministern rätt att kringgå nationalförsamlingens ledamöter och anta en lag mot deras vilja.

Höjningen av pensionsåldern har mötts av omfattande protester och vilda strejker. Hittills har 300 personer gripits, rapporterar TT.

För att stoppa förslaget krävs en misstroendeförklaring inom 24 timmar. Både partier till höger och vänster uppges under fredagen förbereda en sådan.

”Råder en viss osäkerhet”

En liten mittengrupp med 20 parlamentariker har redan gjort en misstroendeförklaring. Både ytterhögern och yttervänstern har sagt att de kommer stödja misstroendeförklaringen. Nu hänger det på hur högerpartiet Högerpartiet republikanerna röstar.

Partiledaren Éric Ciott har sagt att partiet inte ställer sig bakom misstroendeförklaringen.

– Regeringen borde klara det här om alla ledamöter gör som de har lovat. Republikanerna har sagt att de inte ska fälla regeringen och håller de det då klarar sig regeringen, säger SVT:s korrespondent David Boati. 

Flera republikaner frångick dock partilinjen när pensionsreformen skulle röstas fram vilket innebar att förslaget saknade tillräckligt stöd.

– Det råder en viss osäkerhet, hur kommer de här republikanerna att rösta? Det är de det hänger på och den här helgen kommer handla mycket om påtryckningar på de republikaner som anses kanske kunna svänga och fälla regeringen, säger David Boati.

Nya protester väntas

Beslutet att driva igenom pensionsreformen ledde till stora protester på torsdagskvällen och polisen tog till tårgas och vattenkanoner för att skingra folkmassorna. På fredagen väntas fler demonstrationer äga rum.

– Jag tror att det kan bli stökigt här i Paris och andra städer, säger David Boati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.