Foto: TT

Misstroendeomröstning mot Juncker

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet kommer att hålla en misstroendeomröstning mot EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nästa vecka.

Omröstningen hålls på begäran av EU-skeptiker med anledning av kritik mot att Juncker under sin tid som premiär- och finansminister i Luxemburg hjälpt storföretag att komma undan skatt. Juncker kommer dock med största sannolikhet klara omröstningen.

Den italienska komikern Beppe Grillos Femstjärnerörelse lyckades tillsammans med det EU-kritiska Ukip få till de 76 underskrifterna som behövdes för att få till en omröstning, med hjälp av den högerextrema franska ledaren Marine Le Pen.

En källa inom EU säger att misstroendeomröstningen med största sannolikhet kommer slås ner då både Junckers egen partigrupp och talmannen Martin Schulz socialdemokratiska grupp båda ställer sig emot omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet