Hon skyddade barnen med sin kropp

Uppdaterad
Publicerad

När väggarna började falla in lade sig läraren Becky Jo Evans ovanpå eleverna.

Becky Jo Evans, som är lågstadielärare vid den totalförstörda skolan Plaza Towers, lyckades få in några av sina elever på en toalett. När väggarna började falla in över dem lade hon sig ovanpå eleverna och försökte skydda dem med sin kropp.

Efter ovädret hjälpte hon till att dra fram barn från den förstörda byggnaden, men hon vet inte hur många av dem som överlevt.

Tornado Oklahoma

– Det råder fortfarande förvirring om var vissa barn är, säger Evans vän och kollega Edie Cordray till tidningen Los Angeles Times.

”Jag satt fast”

En flicka berättar att hon försökta hålla fast sig i skolbänken men föll baklänges.

–  Allt skräp ramlade över mig, i ögonen och på fötterna. Jag satt fast. Alla bänkarna låg ovanpå oss och läraren satt också fast.

– Hon behövde hjälp för en bänk låg på hennes ben.

Enligt tv-kanalen CNN är det nu bara en hög bråte kvar av Plaza Towers Elementary School i Moore. Sju barn, elever på skolan, dog när tornadon drog fram.

Se inslag om tornadon här!

”Mitt kvarter är borta”

Amerikanska tv-bilder visar hur räddningsarbetare och allmänhet gräver i rasmassorna, ibland med sina bara händer. Det område där tromben härjat beskrivs som ett månlandskap, med tillplattades hus och uppochnervända bilar.

– Mitt kvarter är borta. Det är platt. Demolerat, säger Kelcy Trowbridge, som tillsammans med sin man och tre barn hukade i grannens källare under tromben, till New York Times.

Omkring 35.000 människor är strömlösa i det drabbade området, rapporterar tv-kanalen CNN.

Varningen för ovädret kom 16 minuter innan tromben slog till. Enligt myndigheterna räddade varningsignalen många människor.

Röda korset ger stöd

Röda korset ger stöd till tornadons offer med mat, förnödenheter och tak över huvudet, och organisationen arbetar för att utöka sina insatser på marken.

– Det här är en stor katastrof och Röda korset kommer att ställa upp för folket i den här delstaten och i detta samhälle, skriver Röda Korset i ett uttalande.

– Våra tankar och vårt deltagande går till alla i Oklahoma efter denna hemska tornado.

Organisationen uppmanar boende i delstaten att höra av sig till anhöriga för att meddela att de är i säkerhet.

Mat och sovplatser

Hjälparbetet i Oklahoma riktar främst in sig på att ordna tillfälliga sovplatser och mat för dem som blivit av med sina hem, enligt Röda korset.

– Vi hade redan personal i Oklahoma City efter tornador som kom på söndagen. Nu försöker vi ta oss ut på vägarna och nå de drabbade områdena så snabbt som möjligt, säger Röda korsets talesperson Alison Koenigbauer till TT.

Att bedöma skadorna som tornadon orsakat har varit mycket svårt under natten, men nu när det blivit ljust fortsätter räddnings- och eftersökningsarbetet för fullt.

– Vi måste också ta hand om räddningsarbetarna och se till att de får vatten och mat. Det är mycket som händer för dem också, säger Koenigbauer.

Se här hur tromben går fram över Moore i Oklahama!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tornado Oklahoma

Mer i ämnet