Det australiska näbbdjuret kan vara en del av lösingen i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier. Foto: TT

Mjölken hos näbbdjur kan ta kål på resistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Näbbdjuret är ett unikum i djurvärlden. Nu visar dessutom ny forskning att mjölken det besynnerliga djuret producerar kan komma att användas i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier.

Simhud mellan tårna, en platt näbb i stället för nos, en bävers svans och en kropp som en utter. Näbbdjuret liknar inget annat djur.   

Trots att näbbdjuret lägger ägg så är det ett däggdjur. Däremot har den inga spenar, utan utsöndrar mjölken från sin mage och det tycks vara hemligheten bakom den bakteriedödande mjölken rapporterar The Guardian.

Antibakteriell mjölk

Redan 2010 upptäckte forskare att mjölken innehåller ett mjölkprotein med antibakteriella egenskaper, vilket antagligen beror på just detta, att näbbdjursungarna diar från moderns mage i stället för att suga på spenar.  

– Näbbdjuret är så väldigt konstigt att det känns naturligt att de har en märklig biokemi, säger Janet Newman, mikrobiolog vid australiska forskningsinstitutet CSIRO som ligger bakom forskningen.  

När däggdjur utvecklade spenar, ett sterilt system för tillförsel av mjölk, var proteinet inte längre lika viktigt i en evolutionär mening, men hos näbbdjuret finns det kvar.

Kamp mot antibiotikaresistens

Nu har australiska molekylärbiologer från CSIRO upptäckt att näbbdjurets mjölk innehåller en kemisk struktur som, inte bara är starkt antibakteriell, den kan till och med komma att användas i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier.  

– I den bästa av världar så kan upptäckten göra att vi så småningom hittar nya metoder för att kunna hantera infektioner bättre än vad vi gör med vår nuvarande antibiotika, säger forskaren Janet Newman till The Guardian.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.