Ratko Mladic under en tidigare rättegång i Haag 2012.

Mladic inleder försvar i Haag

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladics advokater inledde i dag vittnesutfrågningen vid Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag.

Mladic står anklagad för att ha planerat och deltagit i några av de värsta krigsförbrytelserna i Europa sedan andra världskriget. Elva åtalspunkter som omfattar brott från kidnappning till folkmord riktas mot den 72-årige före detta militären.

Brotten ska ha utförts under kriget i Bosnien mellan 1992 och 1995, en konflikt som krävde 100.000 liv och gjorde 2,2 miljoner personer hemlösa.

Efterlyst för massaker

Försvaret har 207 timmar på sig för att fråga ut aktuella vittnen, vilket motsvarar den tid åklagarsidan fick då man tidigare i år genomförde sin utfrågning.

Ratko Mladic greps i Serbien och överfördes till Internationella krigsförbrytartribunalen 2011. Den före detta bosnienserbiske befälhavaren var efterlyst för sin roll i en massaker på nära 8.000 muslimska män och pojkar i staden Srebrenica 1995.

Han misstänks även bära högsta ansvaret för övergrepp mot invånarna i Sarajevo under en 44 månader lång belägring, och för att ha kidnappat FN-personal.

Förnekar brott

Mladic förnekar brotten och riskerar livstids fängelse om han döms. Tidigare i år vägrade han vittna i rättegången mot sin politiske motpart Radovan Karadzic och kallade tribunalen ”satanisk”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.