Den 15-åriga flickan vädjade om hjälp i en film på Youtube Foto: Skärmdump från Youtube

15-årig flicka mobbades på nätet – tog sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

15-åriga Amanda mobbades och förföljdes på nätet. Hennes egen berättelse om sitt helvete sprids nu som en löpeld i sociala medier. Några veckor efter att filmen lagts upp hittades hon död. Allt tyder på att hon tagit sitt eget liv.

”Jag har bestämt mig för att berätta min historia som aldrig tar slut”. Så börjar den hjärtskärande video som nu har fått hundratusentals visningar på Youtube. I den ljudlösa, svartvita filmen berättar den kanadensiska flickan med hjälp av handtextade skyltar som hon håller upp mot kameran om hur hon mobbades på nätet.

När hon var 13 år träffade hon en kille lyckades tjata sig till en bild där hon visade brösten. Det dröjde inte länge innan fotot skickades vidare. Då blev hon kontaktad av en okänd man på nätet som hotade med att sprida bilden om hon inte visade ännu mera.

”På jullovet kom polisen och berättade att alla hade sett det. Då blev jag jättesjuk: oro, svår depression och panikångest”, berättar Amanda i videon.

”Grät varje kväll”

Hon flyttade och bytte skola men mardrömmen fortsatte. Ett år senare kontaktades hon av den okände mannen igen. Då hade han lagt upp en Facebook-sida med toplessfotot av Amanda som profilbild.

”Jag grät varje kväll, förlorade alla mina vänner och all respekt... igen...”

På sin nya skola attackerades hon av en grupp ungdomar. Hon blev nerslagen på marken och misshandlad. När hon kom hem drack hon blekmedel och fick åka till sjukhus för att magpumpas. Samtidigt fortsatte förföljelsen och trakasserierna på nätet och hon försökte ta sitt liv med en överdos.

Sitt rop på hjälp lade hon upp på Youtube för några veckor sedan. På en av de sista skyltarna hon håller upp skrev hon ”Jag har ingen. Jag behöver någon”. Men hjälpen kom aldrig. I tisdags natt hittades Amanda död i sitt hem i Vancouver. Allt tyder på att hon tagit sitt liv.

Polisen har inlett förundersökning

På Youtube har över 200.000 människor sett klippet. På Facebook har över 300.000 gått med i en grupp som hedrar hennes minne.

Amandas mamma vill att videon ska användas för att hjälpa andra i samma situation.

-Jag vill att videon ska spridas och användas mot mobbning. Det är vad min dotter skulle ha velat, säger hon till Vancouver Sun.

Kanadas federala polis har nu beslutat sig för att inleda en förundersökning om Amandas död.

-Vi håller förhör och utvärderar alla faktorer som kan ha bidragit till hennes död, säger en polistalesman till Ottawa Citizen.

-Det här är en förödande tragedi som påverkar hela samhället. Vår djupaste medkänsla går till denna unga persons familj och vänner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.