Salwan Momika greps av norsk polis redan i mars, efter att han försökt söka asyl i landet. Foto: Johan Nilsson/TT

Momika gripen i Norge – utvisas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisten och koranbrännaren Salwan Momika har gripits av norsk polis och kommer att utvisas till Sverige. Gripandet skedde den 28 mars, efter att Momika sade till svenska medier att han åkt till Norge för att söka asyl där.

"Utvisningen kommer att ske så snart de formella och praktiska arrangemangen är på plats", skriver Oslo tingsrätt i sin dom.

Irakiern Momikas tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige återkallades i oktober då det framkommit att han bedömdes ha lämnat oriktiga uppgifter. I samband med utvisningsbeslutet beviljades Momika ett nytt tillfälligt uppehållstillstånd som sträcker sig till den 16 april, eftersom han inte kan utvisas till hemlandet på grund av hotbilden där.

37-årige Momika har under de senaste åren stått bakom en stor mängd koranbränningar runtom i Sverige. Flera av dem har lett till upplopp och oroligheter.

Till exempel förra årets stormning av den svenska ambassaden i Bagdad, se klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.