Montenegro på väg in i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsalliansen Nato har bjudit in Montenegro att inleda formella inträdessamtal, efter beslut från medlemsländernas utrikesministrar.

Försvarsalliansen Nato har bjudit in Montenegro att inleda formella inträdessamtal, efter beslut från medlemsländernas utrikesministrar.

Montenegro ser därmed ut att bli det 29 medlemslandet i Nato. Landet väntas formellt upptas som medlem i juli nästa år, eller senast till den 1 januari 2017.

– Vi gratulerar Montenegro. Det här är början på en väldigt vacker allians, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och möttes av applåder från utrikesministrarna vid försvarsalliansens högkvarter i Bryssel.

Har varnat

Ryssland har vid upprepade tillfällen varnat för att ett montenegrinskt medlemskap i Nato kan destabilisera västra Balkan.  Landet hotar nu att avsluta samarbeten, bland annat militära sådana, med Montenegro, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

– De är redo att till och med släppa in Nordpolen i Nato bara för att kunna omringa Ryssland, påstod Vladimir Komojedov, ordförande i det ryska parlamentets försvarsutskott, till nyhetsbyrån Interfax.

Från Nato-håll avfärdas dock kategoriskt att inträdet skulle vara riktat mot Ryssland. Natoföreträdare säger att beslutet skickar en signal till Ryssland att det inte har ”veto” mot Natos expansion österut.

– Vi avvisar det här tänkandet från rysk sida om att det ska finnas intressesfärer som gör att Montenegro inte får bestämma sina allianser själva. Det hör inte hemma i 2000-talet, sade Norges försvarsminister Børge Brende, enligt NTB.

– Ryssland försöker inte skapa någonting. Ryssland försöker bara sätt krokben, sade i sin tur danske motsvarigheten Kristian Jensen, enligt Riztau.

Fakta: Nato och Montenegro

Försvarsalliansen Nato (North Atlantic Treaty Organization) skapades av tolv länder – däribland Norge, Danmark och Island – år 1949. Sedan dess har alliansen utvidgats ytterligare sex gånger till att nu omfatta 28 länder. Senast utvidgades Nato 2009 då Albanien och Kroatien släpptes in.

Montenegro var den minsta delrepubliken i dåvarande Jugoslavien och är till ytan något större än Skåne, med drygt 600 000 invånare. Huvudstad är Podgorica – tidigare känt som Titograd 1946-92.

Montenegro godkändes som kandidatland till Nato år 2011 och inleder nu formella förhandlingar, i hopp om inträde tidigast under 2016. Landet är även kandidatland till EU och har fört formella medlemskapsförhandlingar sedan 2012. Hittills har dock endast två av 33 förhandlingskapitel avslutats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.