Foto: SVT DesignVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mördade mannen i London var soldat

Uppdaterad
Publicerad

Den man som mördades brutalt i sydöstra London i går var en soldat anställd av den brittiska försvarsmakten. Det bekräftar Londonpolisen.

Med flera vapen – bland annat vad som beskrivs som köttyxor – attackerade två personer en man mitt på gatan i sydöstra London och högg honom till döds.

Efter mordet försökte männen inte fly, utan bad ögonvittnen att filma dem samtidigt som de refererade till Allah och kriget i Irak.

– Vi svär vid den allsmäktige Allah att vi aldrig kommer sluta bekämpa er så länge ni inte lämnar oss i fred, sade en av gärningsmännen, med två blodiga knivar i handen.

Det brutala mordet, som beskrivs som ett möjligt terrordåd, skakar landet. Premiärminister David Cameron ska senare i dag hålla ett specialinsatt möte med krisstaben Cobra om det inträffade.

De två misstänkta männen, som sköts av polis i samband med gripandet, har spenderat natten på sjukhus. En av männen uppges vara allvarligt skadad.

Talade med männen efteråt

The Guardian har talat med 48-åriga Ingrid Loyau-Kennett som talade med de två gripna männen direkt efter mordet.

Ingrid hoppade av sin buss vid brottsplatsen eftersom hon trodde att det skett en olycka, och hon kunde hjärt- och lungräddning. Hon försökte hitta den attackerade mannens puls – men insåg att han var död.

Medan hon stod böjd över mannen kom en man fram till henne med en yxa i ena handen och en pistol i den andra.

– Jag talade med honom i över fem minuter. Jag frågade honom varför han hade gjort det han hade gjort. Han sade att han hade dödat mannen eftersom han (offret) var en soldat som dödade muslimska kvinnor och barn i Irak och Afghanistan, säger hon.

”Han sade att det var ett krig”

Enligt Ingrid verkade mannen ”normal”, inte full eller drogpåverkad.

– Jag frågade honom vad han tänkte göra härnäst eftersom polisen var på väg. Han sade att det var ett krig och om polisen var på väg skulle han döda dem, säger hon.

Oron växer för hämndaktioner

Samtidigt växer oron för hämndaktioner mot Storbritanniens muslimer. Högerextrema grupper har protesterat mot mordet och två män har gripits, misstänkta för attacker mot moskéer.

Sikander Sleemy, som arbetar vid en av de attackerade moskéerna, sade till Channel 4 News:

– Vi fördömer det som hände i Woolwich, men det har ingenting med oss att göra. Det var en fruktansvärd terroraktion, men den har ingenting med islam at göra. Jag önskar att man inte beskrev det som ett islamistiskt dåd, eftersom människor tyvärr kommer att börja skylla på oss.

Borgmästaren prisar invånarnas mod

Visa

Storbritanniens borgmästare Boris Johnson prisar det mod som invånarna i Woolwich invånare visat och manar övriga London-bor att visa samma mod genom att fortsätta med sin vardag. Han understryker att det är ”fullkomligt fel” att skylla morden på religionen islam.

– Och det är lika fel att koppla morden till brittisk utrikespolitik, säger Johnson enligt the Guardian.

Enligt Johnson beror gärningen ”helt och enbart på vilseledda tankebanor hos gärningsmännen”.

(TT/SVT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Soldatmord i London

Mer i ämnet