Ökningen av dödligt våld kan bli ett politiskt problem för USA:s president Joe Biden, förklarar SVT:s reporter Fouad Youcefi. Foto: Johannes Strömberg, SVT.

Analys: Mordvågen får republikaner att vädra blod

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För ganska precis ett år sedan satt jag och hukade mig bakom en barrikad i centrala Portland. Framför mig, federala polisstyrkor som sköt tårgas och gummikulor mot mig och fotograf Camilla Gustafsson. Bakom mig, demonstranter som kastade fyrverkeripjäser och bråte mot polisen. Natt efter natt såg det ut ungefär på samma sätt, men slagorden “no justice, no peace”, fick snart ett tillägg: “take it to the streets and defund the police”.

Fouad Youcefi

Reporter

Efter George Floyds död förra sommaren växte bland demokratpolitiker och väljare en massiv kampanj fram för att förmå Joe Biden att omfamna slagorden och börja propagera för mindre pengar till polisen, som en del av hans presidentvalskampanj. Men Biden höll emot.

Ett år senare – efter ett 2020 där morden i USA ökade med 25 procent jämfört med året innan, en större ökning än någonsin tidigare – tycks slagorden ha tappat mark rejält.

Dödliga våldet ökar

Vågen av mord är särskilt stor i några av USA:s större städer, och under nationaldagshelgen sköts omkring 400 personer runtom i landet, 150 av dem dödades. Mycket talar för att 2021 fortsätter i liknande oroväckande takt som pandemiåret 2020, och det dödliga våldet börjar nu bli ett allt större bekymmer för president Biden.

Presidentens svar hittills har bland annat varit att införa “nolltolerans” mot vapenförsäljare som säljer vapen till människor som inte får ha vapen. I New York har guvernören Andrew Cuomo (D) utlyst ett nödläge på grund av vapenvåldet och inlett en mångmiljonsatsning på att stoppa inflödet av vapen.

Det är inte ovanligt att demokrater fokuserar specifikt på vapen och vapenlagar, och de tycks ha en poäng i det här fallet. För medan morden, där skjutvapen är vanligt förekommande, ökade rejält under 2020, så ökade det totala antalet våldsbrott endast med tre procent. Våldtäkterna minskade med 14 procent, rånen minskade med tio och brott mot fastigheter (inbrott m.m.) minskade med åtta.

Kriminalitet viktig väljarfråga

Men republikaner vädrar blod. Få politiska frågor får osäkra mittenväljare att börja luta åt det ena eller andra hållet som frågan om kriminalitet och säkerhet. Republikanska politiker har försökt hamra in budskapet att amerikanska städer som valt att plocka bort pengar från polisen, som Minneapolis, Los Angeles och Seattle har sett rejäla ökningar av antalet mord.

I en hel del fall stämmer detta, men en viktig distinktion att göra är att mordsiffrorna ökade 2020, medan polisbudgetarna minskades först inför år 2021. I september släpper FBI mordstatistik för 2021. Om ökningen fortsätter så kommer republikanerna att ha rejält med ammunition när USA beger sig in i valrörelsen inför mellanårsvalen 2022. Och en hel del demokrater kan komma att dra sig från att propagera för mindre pengar till polisen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.