Foto: Upphovsmannen Cody Wilson medverkar själv i en suggestiv kampanjvideo som förebådar en dyster framtid.

”Mörk plånbok” skrämmer slag på amerikanska politiker

Uppdaterad
Publicerad

En video som beskriver hur framtidens ekonomiska transaktioner helt ska kunna döljas från övervakarnas spanande ögon har skrämt upp polismyndigheter och beslutsfattare inom den amerikanska statsapparaten.

Dark Wallet är ett nytt projekt som folkfinansierats på sajten Indiegogo. Upphovsmannen är den 25-årige amerikanen Cody Wilson, som tidigare gjort sig känd för att ha utformat och publicerat en digital fil som i en 3D-skrivare producerar en fullt fungerande pistol.

Nu, efter att ha hoppat av juristutbildningen, jobbar han och närmare ett dussin utvecklare med att ta fram en slags digital plånbok för den digitala valutan Bitcoin – med syftet att göra det fullständigt omöjligt för en övervakare att ta reda på mellan vilka parter de digitala pengarna har skickats.

– Vi behöver ha anonyma pengar på nätet, säger Cody Wilson till Wall Street Journal. Inte för att jag vill köpa droger, men jag tycker att man ska friheten att göra det om man vill.

Stark viral video

Inför utvecklingen av Dark Wallet producerade Cody Wilson en kort men färgstark video som förklarar syfte och bakgrund. Cody Wilson medverkar själv i bild och lägger en suggestiv berättarröst som målar upp en allt mörkare värld. Dark Wallet ska ge användarna möjligheten att ”försvinna” från ”the grid”. Den videon har visats för bland andra amerikanska polismyndigheter av konsultfirman Booz Allen Hamilton (BAH), som utbildar rättsväsendet i digitala valutor.

– Videon skrämde slag på dom, säger Scott Duewek på BAH.

– Vi är bekymrade för allt som ökar möjligheten att tvätta pengar, sa en talesperson för FINcen i respons till videon.

FINcen är den avdelning inom polisen som bekämpar ekonomiska brott.

Förmedlar politiskt mörk bild

Alla Bitcoin-förespråkare är dock inte glada för den image som Dark Wallet förmedlar. Det finns många olika digitala plånböcker och den som vill ta emot eller skicka digitala valutor som Bitcoin är fri att välja plånbok själv. Dark Wallets styrka sägs vara hur den mixar transaktioner så att det inte ska gå att spåra eller koppla ihop avsändare med mottagare, men det är egentligen inte något unikt för just Dark Wallet.

Kapprustning mellan övervakare och övervakade

Istället kan man se Cody Wilsons folkfinansieringskampanj som just en marknadsföringskampanj där han rider på alla möjliga farhågor kring övervakning – och i slutet refererar till något slags kommande ”mörker” – oklart vilket. En viss typ av nätaktivister tilltalas dock av uttrycket och det återstår att se om just Dark Wallet som tjänst är praktisk nog att vinna internetsurfarnas gunst.

I kombination med nya hårdvaror som den utlovade Blackphone, som ska vara ”avlyssningssäker”, och nya krypteringsvarianter som steganografi kan man se hela utvecklingen som en slags kapprustning mellan de som övervakar och de som inte vill bli övervakade.

Se hela videon här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet