Anhöriga till Christina Marie Langford Johnson på väg till hennes begravning i LeBaron, Mexiko, på lördagen. Foto: Jose Luis Gonzalez /TT-Reuters

Mormoner lämnar Mexiko efter massaker

Uppdaterad
Publicerad

Två amerikanska mormonkolonier i norra Mexiko kan vara på väg att avvecklas efter massakern på nio kvinnor och barn tidigare i veckan. Ett hundratal medlemmar som brutit upp kom på lördagen till Arizona i USA, och fler förbereder sig för att ge sig av.

En släkting till en av familjerna säger till tidningen Arizona Daily Star att oron för knarkkartellerna i området har fått dem att fundera på ett uppbrott under en tid. Attacken i måndags blev droppen som fick dem att bestämma sig.

– Att behöva bryta upp från en dag till den andra och lämna allt bakom sig, många är väldigt ledsna här, säger Bryce Langford, vars mor är en av dem som mördades.

Mormonerna anlände i 18 bilar, fullpackade med cyklar, flyttkartonger och annat lösöre, på väg mot Tucson och Phoenix.

Kolonierna, två små byar, grundades på 1950-talet av utbrytare från mormonkyrkan som höll fast vid seden med månggifte, rapporterar nyhetsbyrån AP.

På senare tid har mormonerna kommit i kläm mellan två rivaliserande narkotikakarteller. I måndags sköts nio kvinnor och barn till döds när de var på väg för att hälsa på släktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.