Den unge man som är gripen för mord och moskéangreppet i norska Bærum i rätten på måndagen. Någon har lämnat blommor utanför moskén Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Foto: Ørn E. Borgen, Cornelius Poppe/NTB/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Misstänkte moskéskytten häktas – filmade dådet

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige mannen, som greps efter moskéattacken i norska Bærum, häktades under måndagen misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök. Mannen ska under attacken ha burit en hjälm med en kamera på för att filma hela dådet, uppger polisen.
– Detta ger polisen viktiga bevis, sa Oslopolisens Pål-Fredrik Hjort Kraby på en presskonferens.

När den 21-årige mannen anlände till Oslo tingsrätt vid lunchtid på måndagen var han blåslagen. Samtidigt log han mot journalisternas kameror.

Vid 16-tiden meddelade tingsrätten att den misstänkte mannen kommer att sitta häktad i fyra veckor. Han kommer att ha brev- och besöksförbud samt tillbringa de två första veckorna i full isolering, skriver TT.

”Domstolen anser att det finns en stark sannolikhet att den tilltalade kommer begå nya brott av samma karaktär om han inte fängslas”, står det bland annat i tingsrättens beslut, rapporterar NRK.

Väntas inte erkänna

Häktningsförhandlingarna inleddes klockan 13.15 på måndagen. Fram tills i dag har polisen rubricerat ärendet som misstänkt mord – på mannens styvsyster – och mordförsök mot personer i moskén. Men under måndagen stod det också klart att mannen kommer åtalas för terrorbrott.

Mannen vill inte prata med polisen och väntas inte erkänna.

– Han kommer inte att förklara sig, sa mannens advokat Unni Fries strax innan förhandlingarna drog igång.

Förhandlingarna ägde rum bakom lyckta dörrar och avslutades vid 14.40-tiden och i samband med detta uppgav Unni Fries att hennes klient krävt att försättas på fri fot.

Filmade attacken med kamera på huvudet

Den misstänkte mannen ska ha filmat hela moskéattacken med hjälp av en gopro-kamera som var fäst på en hjälm som han hade på huvudet, uppgav den norska polisen vid en presskonferens på måndagkvällen.

– Vi kan inte gå in på detaljer om videons innehåll men kan säga att den ger oss viktiga bevis i fallet, sa Oslopolisens Pål-Fredrik Hjort Kraby.

I ett inlägg på ett nätforum som postades strax före attacken skriver en person som uppger sig vara den misstänkta gärningsmannen att han försökt, men misslyckats, att livesända händelseförloppet. Att livesändningen misslyckades ligger i linje med polisens utredning.

– Vi har försökt undersöka om det förekom något sådant men inte kunnat hitta någonting, säger Hjort Kraby.

Fick tips om den misstänkte för ett år sedan

Efter dådet har det framkommit att den gripne mannen ställt sig bakom flera skjutningar den senaste tiden, bland annat massakern i El Paso i USA och moskéskjutningen i Christchurch i Nya Zeeland. Åsikterna ska ha uttryckts på ett nätforum, enligt flera norska medier.

Under måndagen bekräftade också Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Norges motsvarighet till Säpo, att man fick ett tips om 21-åringen redan för ett år sedan. Tipset var dock ”vagt” och ska inte ha tytt på ett förestående terrorattentat.

– PST och polisen samarbetade men fann ingen anledning att följa upp tipset närmare, säger Hans Sverre Sjøvold, chef för PST, under presskonferensen.

PST ska nu följa upp hur ärendet hanterades.

”Det gör ont, det smärtar”

Under måndagen kommer Bærums kommunledning att hålla krismöte för att diskutera vilka åtgärder man bör sätta in kommande veckor, i skolor liksom i muslimska miljöer.

– Det blir viktigt att ta hand om alla inblandade under dagarna och veckorna som kommer, säger kommunordförande Lisbeth Hammer Krog (H) till VG.

Efter attacken hittade polisen en 17-årig flicka död i ett hus i Bærum. Hon rapporterades senare vara den misstänktes styvsyster.

– Det här drabbar familjer, klasskamrater, ett stort grannskap. Det gör ont, det smärtar. Vi är väldigt påverkade, säger Hammer Krog.

Klockan 16.07 på lördagen den 10 augusti mottog polisen i Oslo larmet om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. På grund av språkförbistring – personen som ringde in talade dålig norska – bedömde polisen först situationen som mindre allvarlig än den var vilket ledde till att utryckningen försenades.

Då polisen kom till platsen hade den misstänkte gärningspersonen, en 21-årig man boende i området, redan övermannats av en församlingsmedlem. Bägge var lindrigt skadade.

Polisen har bekräftat att flera skott avlossades inne i moskén samt att två vapen hittades, men inte berättat vilken typ av vapen det rör sig om.

Under en husrannsakan på lördagskvällen hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha dödat henne.

Före moskéattacken publicerade den gripne ett inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso den 3 augusti, då 22 människor miste livet, samt terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, då över 50 personer dödades. Polisen kände till mannens nätaktiviteter men anade inte att en attack var nära förestående.

Attacken mot moskén rubriceras som mordförsök. Dessutom utreds den som försök till terrordåd. Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster.

Källor: NTB, NRK, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskéattacken i Norge

Mer i ämnet