Enligt Putin kan USA:s agerande leda ett ”motvilligt Ryssland” till krig. Foto: YURI KOCHETKOV/EPA/TT

Blinken till Lavrov: Dra tillbaka era trupper från gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen pratade USA:s och Rysslands utrikesministrar i telefon om Ukrainakrisen. Blinken ska under samtalet ha krävt ett omedelbart tillbakadragande av de ryska trupperna vid gränsen. Men enligt president Vladimir Putin ägnar sig USA åt ett farligt maktspel.

Toppkontakten mellan USA och Ryssland sker i ljuset av hårda ord om sanktioner, krigsretorik och anklagelser om propaganda. Under flera veckor har relationen mellan supermakterna blivit allt mer infekterad, inte minst efter måndagens möte i FN:s säkerhetsråd.

Mötet, som handlade om Ukrainakrisen, hölls på uppmaning av USA, men mot Rysslands vilja. Enligt Ryssland var mötet bara ett pr-trick, ett sätt för USA att ”piska upp hysteri” kring frågan.

Under tisdagens telefonsamtal ska utrikesministrarna Lavrov och Blinken ha kommit överens om att även fortsatt hålla kontakten om läget vid Ukraina, enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

Blinken ska även ha uppmanat Ryssland att deeskalera situationen genom att dra tillbaka sina trupper, en styrka som vuxit till uppskattningsvis 100 000 soldater, från gränsen. Detta då bland annat USA och flera Natoländer oroas för en eventuell rysk invasion av Ukraina.

Putin: USA vill kontrollera oss

Rysslands president Putin gav under eftermiddagen sin syn på läget under en presskonferens. Enligt presidenten har USA och dess allierade i väst ignorerat Rysslands krav på att inte expandera sitt militära inflytande längre österut, skriver Reuters.

Enligt Putin är det tydligt att USA med olika maktmedel försöker kväva och dominera Ryssland och att de använder Ukraina som ett verktyg för att nå det målet.

Som ett exempel nämner presidenten USA:s hot om massiva sanktioner. Enligt Putin finns det en risk för att USA leder ett motvilligt Ryssland till krig för att just kunna införa sådana åtgärder mot landet.

Putin säger samtidigt att han inte vill se en väpnad konflikt och att han hoppas på en diplomatisk lösning.

Intensiv diplomati

USA är långt ifrån de enda som talar med Ryssland.

Italiens premiärminister Mario Draghi har pratat med Putin i telefon och uppmanat till att trappa ner spänningarna, mot bakgrund av de allvarliga konsekvenser en upptrappning skulle leda till.

Ungerns Viktor Orban besökte Moskva under tisdagen för ett möte med Putin, men för att prata om gasleveranser.

Under dagen åker samtidigt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till Kiev för samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskij. Under onsdagen ska Johnson och Putin prata i telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.