Isabella Lövin (MP) tror att ett avtal kan dröja till på lördagen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Klimatmötet i Katowice drar ut på tiden: ”Kan dröja till i morgon”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatmötet i polska Katowice går mot sitt slut – men mötet tycks dra ut på tiden. Olika uppfattningar om hur mötets sluttext ska formuleras gör att prognosen nu är att mötet kommer att pågå hela natten och fortsätta under lördagen.

– Det är ingen som är helt nöjd med den text som presenterats, säger Isabella Lövin (MP) till SVT Nyheter.

Målet inför FN-mötet i Polen var att länderna skulle enas om ett regelverk för hur Parisavtalet från 2015 ska genomföras i praktiken. Sent på torsdagen kom uppgifter om att ett avtalsförslag lagts fram i Katowice, vilket Sveriges klimatminister Isabella Lövin på torsdagen välkomnade i SVT:s Aktuellt.

– Det lilla vi har hunnit se om hur man bokför utsläpp, och även finansieringen, ser bra ut från svensk synvinkel, sa Isabella Lövin då.

Klimatmöte i Katowice 2018

Sedan dess har ländernas representanter diskuterat slutavtalet, som nu byggts på ytterligare. Nu diskuterar deltagarna en föreslagen sluttext på 144 sidor.

Vid 20-tiden på fredagen uppgavs att en ny text skulle presenteras vid midnatt mellan fredag och lördag.

FN:s rapport en knäckfråga

En viktig nöt att knäcka för att nå fram till ett slutavtal som alla deltagarländer accepterar är att hitta en formulering om hur man tar emot den rapport från FN:s klimatpanel IPCC som kom i höstas.

Flera länder, bland andra Saudiarabien, Kuwait, Ryssland och USA, vill inte ha en formulering där rapporten ”välkomnas”. De vill i stället att den ”noteras”.

Lövin: ”Vore ett enormt misslyckande”

Isabella Lövin har i uppdrag av det polska ordförandeskapet att hitta formuleringar om hur man ska ta emot rapporten från IPCC. Hon har tillsammans med sin kollega från Costa Rica föreslagit en ändring där man bytt ut ”välkomnar” mot en formulering där mötet i stället ”uttrycker sin uppskattning” av rapporten.

– Det är ingen som är helt nöjd med den text som presenterats men alla är överens om att det är en bra bas för att komma fram till någonting, säger Isabella Lövin till SVT Nyheter.

Kommer det att bli ett avtal?

– Jag hoppas verkligen det, det vore ett enormt misslyckande för det internationella samfundet om det inte blir det. Men det är väldigt starka känslor kring vissa frågor. Det här är en fråga om liv och död för många länder, inte minst de små ö-nationerna. Det är klart att det är väldigt provocerande för dem när de ser att det är rika länder som motsätter sig starka skrivningar om att man måste höja ambitionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet