Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte min kung”, står det på plakat som hålls upp i folkhavet i London. Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/AP/TT

Motståndare till monarkin gripna i London

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals åskådare, hundratals gäster och många demonstranter har samlats kring Westminster Abbey i London, där Charles III ska krönas med pompa och ståt. Flera kritiker av monarkin har gripits av polis – vilket möts av kritik.

Den brittiska huvudstaden sjuder av förväntan inför det att Charles III – mannen som har väntat i sju årtionden på att bli kung – ska krönas. Tusentals människor från hela världen har övernattat längs paradgatan The Mall för att försäkra sig om att få en skymt av kortegen.

Men det är inte alla som jublar.

Flera medlemmar av gruppen Republic, som är emot monarkin, har gripits inför kröningen. Det uppger representanter för organisationen, som har planerat att protestera mot monarkin i samband med ceremonin.

”Något du kan förvänta dig i Moskva”

Londonpolisen bekräftar att minst sju personer har gripits, skriver BBC. Polisen har sagt att man kommer att ha ”låg tolerans” för personer som försöker störa dagens aktiviteter, vilket har lett till kritik om att myndigheterna angriper yttrandefriheten.

Human Rights Watch är kritisk till gripandena. ”Det är något du kan förvänta dig i Moskva, inte i London”, skriver människorättsorganisationen i en kommentar.

Kröningsgudstjänsten inleds klockan 12, svensk tid, men de omkring tvåtusen gästerna har redan börjat anlända till Westminster Abbey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.