Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den evige prinsen har blivit kung – få veta det viktigaste om Storbritanniens nya regent i inslaget. Foto: Jane Barlow/TT

Vem är kung Charles III?

Publicerad

Lördag den 6 maj kröns kung Charles III till kung av Storbritannien. Men vem är den tidigare prinsen av Wales?

Trots att Charles blev kung direkt efter att Elizabeth II dog i september förra året är det först nu han ska krönas. Kungligheter från hela världen kommer att delta i ceremonin, däribland den svenska kungen och kronprinsessan. Nästan hela den brittiska kungafamiljen kommer också att vara på plats, även prins Harry.

70 år sedan Elizabeth II kröntes

Landet väntas fira händelsen stort – senast en monark kröntes i Storbritannien var 1953 då Charles III mor Elizabeth II tillträdde som drottning. Kungahuset har meddelat att många av de traditionella elementen från den ceremonin kommer återfinnas även vid Charles kröning – men att man samtidigt har moderniserat och kortat ner vissa saker.

Bland annat kommer kröningen att ha inslag av flera religioner och språk utöver kristendom och engelska. Buddhistiska, hinduiska, judiska, muslimska och sikhiska ledare kommer delta i gudstjänsten. Och psalmer och böner på walesiska, skotsk gaeliska och iriska kommer att förekomma, enligt den Engelska kyrkan.

Följ kröningen av kung Charles III i Westminster Abbey på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.