Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera andra kungligheter tog plats i kyrkan när Kung Charles III kröntes, bland annat Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf. Foto: Jonathan Brady/AFP/TT

Charles officiellt krönt till kung

Uppdaterad
Publicerad

Världens blickar riktades på lördagen mot Storbritannien. Kungligheter och statschefer samlades i London när kung Charles III officiellt kröntes till Storbritanniens kung.

Det var ett regnigt London som firade kröningen av kung Charles på lördagen. När hans mamma, drottning Elisabeth II dog i september 2022 tillträdde Charles tronen. Men först nu kröntes han officiellt.

Westminster Abbey fylldes av drygt 2000 gäster inför ceremonin, bland annat var Jill Biden och Volodymyr Zelenskyjs fru, Olena Zelenska, på plats i kyrkan och representerade sina länder.

Kung Charles anlände till kröningscermonin i häst och vagn

Tillsammans med sin fru, drottning Camilla, anlände Charles till Westminster Abbey i en vagn dragen av flera hästar. Många människor hade samlats för att se färden och jublade när vagnen åkte förbi.

Foto: Niall Carson/AP/TT

Flera gripna och prinsen utbuad

Det var inte bara glädje och jubel under kröningsdagen. Prins Andrew, Charles bror, blev utbuad av folkmassan när han reste genom London mot kyrkan, rapporterade The Guardian.

Polisen grep även flera personer från en anti-monarkigrupp som misstänks för vållande till allmän olägenhet, rapporterar Reuters.

Sveriges kung högst i rang

Flera kungligheter, både Storbritanniens egna och utländska, tog plats i kyrkan. Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf fick platser långt fram i kyrkan och ska ha anlänt sist av de kungliga gästerna, då Sveriges kung stod högst i rang bland gästerna på kröningscermonin. Att kung Carl Gustaf var högst i rang beror på att han är den kunglighet med längst tid på tronen bland dem som närvarade vid cermonin.

Foto: Pekka Haavisto

Gästerna svor trohet till kungen

När Charles hade krönts till kung svor prästerna och prins William sin trohet till kungen, och därefter även gästerna i kyrkan. Sedan sade de alla tillsammans:

”Gud bevare kung Charles. Länge leve kung Charles. Låt kungen leva föralltid.”

Foto: Richard Pohle/AFP/TT

Jubel vid Buckingham Palace

När det var dags för den nykrönte kungen att vinka till folket från balkongen på Buckingham Palace hade mängder av människor samlats för att titta. När polisen släppte in folk på gården framför slottet sprang människor för att komma så nära balkongen som möjligt. Till åskådarnas jubel klev sedan Charles och Camilla ut på balkongen tillsammans med bland annat tronföljaren prins William och hans familj.

SVT sände hela kröningen, här kan du se den.

Foto: Neil Hall/EPA/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.