Motdemonstranterna utanför Högsta domstolen varnar för att USA kan vara på väg mot helvetet efter godkännandet av äktenskap även för homosexuella. Foto: Anders Naeselius

Motståndarnas varning: ”Borde inte tvinga någon att delta”

Uppdaterad
Publicerad

Vita Huset sken i regnbågens färger på fredagskvällen och det var mängder av bröllop landet runt.

Men det är också en stor del som är besvikna i dag.

– Ingen Texasbo är tvungen att gå emot sin religiösa tro, säger Texasguvernören Greg Abbott.

Samtidigt som jublet från folkmassan utanför Högsta domstolen hördes ända in till oss i rättssalen fanns det också en klick av motdemonstranter.

De varnade för att USA nu kommer att hamna i helvetet när “landet korsat Guds vilja” och att ”deras grannar nu kommer att smittas av HIV”.

Enkönade äktenskap i USA

”Skulle vara ett klart brott”

Louisianas guvernör Bobby Jindal som driver en kampanj för att bli republikanernas presidentkandidat varnar också efter domslutet.

Han säger att det ”kan bana väg för en fullständig attack mot den religiösa friheten för kristna som misstycker”.

– Myndigheterna borde inte tvinga de som har starka religiösa åsikter om bröllop att delta i de här ceremonierna. Det skulle vara ett klart brott mot USA:s långt gångna åtagande för religiös frihet som skyddas i det första tillägget.

Folket ska få rösta

Även andra framträdande republikaner var snabbt ute och kommenterade. Bland annat Rick Santorum som menar att det är domare som inte är valda av folket som tagit det här beslutet. Nu har folket enligt Santorum ”sin chans att säga vad de tycker” och syftar på nästa års val.

Varnar för rättsfall

Den konservativa kristna föreningen Focus on the Family ser också framför sig att det nu kan bli en klappjakt på kristna som inte är positiva till förändringen.

Ordförande Jim Daly säger att det kan bli stora problem om kristna universitet ska tvingas att låta enkönade par bo tillsammans i studentkorridorer för gifta studenter och om bagare och florister ska behöva leverera till bröllop för enkönade.

– Enligt mig ser det ut att bli en labyrint av förrädiska rättsfall i framtiden, varnar Daly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enkönade äktenskap i USA

Mer i ämnet