Den särskilde åklagaren Robert Mueller är klar med sin utredning om misstänkt rysk inblandning i presidentvalet 2016, bild till vänster. President Donald Trump till höger. Foto: TT

Robert Muellers Rysslandsutredning är klar

Uppdaterad
Publicerad

Den särskilde åklagaren Robert Mueller är klar med sin utredning om misstänkt rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Rapporten lämnades på fredagen över till justitieminister William Barr, som väntas berätta om delar av innehållet redan under helgen. Enligt källor till nyhetsbyrån AP föreslår Mueller inga fler åtal i utredningen.

Justitieminister William Barr håller nu på att gå igenom rapporten och planerar att dela viss information med kongressen inom kort.

”Jag räknar med att kunna berätta om huvudpunkterna av den särskilde åklagarens slutsatser redan under helgen” skriver han i ett brev till ledande demokrater och republikaner i kongressen och senaten.

Representanthusets talman Nancy Pelosi kräver dock att hela rapporten offentliggörs, samt att president Trump inte får möjlighet att påverka vilka delar som ska delas med allmänheten.

Pågått under två år

Rysslandsutredningen har pågått i nästan två år. Den har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats, vid sidan av tre ryska företag. Bland de dömda finns presidentens tidigare kampanjchef Paul Manafort och Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen.

En talesperson för Vita huset säger att det är upp till justitieminister Wiiliam Barr vad nästa steg blir. Talespersonen säger också att Vita huset inte har fått någon information om rapportens innehåll men ser fram emot att processen går vidare.

Trump har nekat

Ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, demokraten Adam Schiff, säger till CNN att man kommer att ta juridisk strid om inte rapporten offentliggörs.

President Trump själv har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt. Även Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka presidentvalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.