Mulla Krekar i en norsk domstol 2016. Foto: Lise Åserud/TT

Mulla Krekar döms till tolv års fängelse i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Mulla Krekar har dömts till ännu ett fängelsestraff, denna gång gäller det terrorplaner i Italien. Krekar dömdes i sin frånvaro efter att ha vägrat resa till Italien för rättegången.

Islamisten Mulla Krekar döms till tolv års fängelse för terrorplaner i en domstol i italienska Bolzano. Åklagaren hade begärt tio år, men det blev en hårdare dom.

Krekar var åtalad som huvudmisstänkt i en terrorhärva och för att ha lett ett nätverk med kopplingar till terrorgruppen IS. Han greps i Norge 2015 på italiensk begäran och åtalades tillsammans med fem andra personer. Krekar har nekat till anklagelserna.

Ville ha garantier

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentligen heter, är bosatt i Norge och krävde ”vissa garantier” för att resa till Italien för rättegången, men myndigheterna har inte velat tillmötesgå kraven och Krekar dömdes i sin frånvaro.

Hans advokat Brynjar Meling kallar domen nonsens och menar att Krekar inte reste till rättegången för att han då skulle riskera att deporteras till ett tredje land.

– Han har bevis som kunde ha presenterats, men som han inte fick möjlighet att presentera, säger Meling till NRK.

Dömd tidigare

Krekar är från Irak och kom till Norge som kvotflykting 1991. Utvisningsbeslut fattades 2003 och 2007 med hänvisning till rikets säkerhet, men har inte verkställts eftersom han riskerar dödsstraff i Irak.

Ända sedan 11-september-dåden i USA 2001 har Krekar i omgångar varit misstänkt i olika terrorsammanhang i Norge. Han har dömts till fängelse flera gånger tidigare, bland annat för att ha hotat statsminister Erna Solberg och tre kurder, och senare för att ha hotat en kurd i samband med en intervju i tv-kanalen NRK för att denne hade bränt ett exemplar av Koranen.

Den norska säkerhetspolisen PST har inte velat kommentera rättsprocessen i Italien, rapporterar NRK.

2002: Greps i Nederländerna och satt häktad i fyra månader innan han släpptes och skickades tillbaka till Norge, sedan Nederländerna avvisat en begäran om utlämning till Jordanien. Fick senare ersättning för olaga frihetsberövande.

2003: Greps i sitt hem i Oslo och anklagades för terrorrelaterad verksamhet i Irak. Satt häktad i fyra månader innan fallet lades ned.

2004: Greps i sitt hem i Oslo men släpptes ur häktet efter uppgifter om tortyr av nyckelvittnena mot honom i Irak. Fallet lades ned helt några månader senare.

2012: Dömd till fem års fängelse efter hot mot Höyreledaren Erna Solberg och tre kurdiska män. Överklagade direkt. Greps dagen efter domen av säkerhetspolisen PST och blev häktad i åtta veckor. Straffet sänktes till två år och tio månader i fängelse. Frikändes samtidigt från uppvigling till terror.

2015: Släpptes ur fängelse i januari. Drygt en månad senare greps han på nytt för uttalanden han gjort i en intervju med NRK. Satt häktad tills domen föll i slutet av oktober. Dömd till ett och ett halvt års fängelse för hot och till att betala 75 000 kronor i skadestånd.

Källa: NTB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer