Helikoptrar deltar i släckningsarbetet nära byn Krestena, cirka 30 mil utanför Athen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Mycket extrem” risk för nya bränder runt Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus varnar för ”mycket extrem” brandfara i delar av Grekland, Spanien, Portugal, Italien, Marocko, Tunisien och Algeriet.

Brandmän fortsätter kämpa mot den skogsbrand som rasar i nationalparken Dadia i nordöstra Grekland sedan sex dagar tillbaka. Armén har skickat ut nya trupper för att hjälpa brandkåren, rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini.

Fyra släckningsflygplan och tre helikoptrar gav sig ut i gryningen för att dumpa vatten på elden som sprider sig i nationalparken.

Naturskyddade områden

Dadia anses vara ett av de viktigaste naturskyddade områdena i Europa. Här finns bland annat en sällsynt population av grågamar samt ett hundratal fjärilsarter, 29 reptilarter och 24 fladdermusarter.

En annan stor eldsvåda bröt ut på turistön Lesbos på lördagen, och den fortsatte rasa under tisdagen. Enligt brandkåren är den under kontroll.

Grekland plågas av en värmebölja som började i lördags och som väntas pågå i tio dagar, med temperaturer över 40 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.