Foto: TT / REUTERS / Lindsey Wasson

Mellanårsvalen i USA är igång – mycket står på spel för Trump

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna i USA har öppnat och de amerikanska mellanårsvalen pågår för fullt. Mycket står på spel för president Donald Trump. Två tredjedelar av väljarna uppger i en tidig vallokalsundersökning att valet för dem handlat om just inställningen till Trump.

Strax efter klockan 23 på tisdagskvällen presenterade tv-bolaget CNN sin tidiga vallokalsundersökning. Enligt denna undersökning har valet handlat om Donald Trump för två tredjedelar av väljarna.

En majoritet av uppger i undersökningen att de är missnöjda med presidenten och hans politik. Det preliminära resultatet visar att 44 procent stöder Trump medan 56 procents uttrycker missnöje med presidenten.

Mellanårsval i USA 2018

De som i CNN-undersökningen svarade att de anser att landet är på väg åt fel håll är fler än de som tycker att USA är på rätt väg.

Samtidigt svarade 7 av 10 att de bedömer att landets ekonomi är i god form.

Resultaten som CNN redovisat är preliminära. Troligen är ett faktiskt valresultat att vänta först någon gång under onsdagen.

Knivigt för Trump i opinionen

Donald Trump har hittills haft alla möjligheter att förverkliga sina politiska visioner som USA:s president. Det republikanska partiet har i dag både majoritet i senaten och representanthuset som tillsammans bildar den amerikanska kongressen.

Nu kan det bli ändring på den saken. Om opinionsundersökningarna inför valet visar sig stämma kan makten i kongressen delas. Representanthuset ser ut att få en demokratisk majoritet.

– Det kommer att bli stora problem för presidenten, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, och fortsätter:

– I det amerikanska systemet sker lagstiftningen i kongressen och sedan skriver presidenten på lagarna. Förlorar man makten i en av de två kamrarna i kongressen så kan man inte få igenom sina lagar. Partierna kommer att blockera varandra.

Vanligt att presidentens parti går tillbaka

Att den sittande presidentens parti förlorar säten i kongressen under mellanårsvalen är snarare regel än undantag.

Sedan Ronald Reagan var president i början av 1980-talet har alla presidenter tappat majoriteten i sitt första mellanårsval, George W Bush undantaget.

Endast två presidenter har vunnit säten åt sitt parti i både representanthuset och senaten under mellanårsvalet: Franklin D Roosevelt 1934 och George W Bush 2002.

”En värdemätare”

Mellanårsvalet är inte bara viktigt för president Trump när det handlar om att få igenom sin politik i framtiden.

– Det är även en typ av opinionsundersökning av president Trump. Man får en värdemätare på vad amerikanerna tycker om presidenten och om hur utgången av nästa presidentval 2020 kan bli. Mycket handlar om Donald Trump i valrörelsen nu. Presidenten står ju inte på någon valsedel men allt cirkulerar runt honom och alla de republikanska kandidaterna har att förhålla sig till honom, säger professor Dag Blanck.

Representanthuset ser ut att bli demokratiskt

På webbsajten Five Thirty Eight, som ägs av tv-bolaget ABC, ser demokraterna ut att ta makten i representanthuset men inte i senaten, även andra opinionsundersökningar pekar på det.

Många amerikaner är inte säkra förrän ett valresultat är klart. I presidentvalet för två år sedan pekade en majoritet av opinionsundersökningarna mot att Hillary Clinton skulle vinna, men resultatet blev det motsatta.

FAKTA: Mellanårsval USA

Det som står på spel i årets mellanårsval till kongressen i USA är samtliga 435 platser i representanthuset samt 1/3 av platserna (33 stycken) i senaten. Dessutom ska efterträdare till ytterligare två senatorer som avlidit under året väljas.

I nuläget har republikanerna majoritet i båda kamrarna, men enligt opinionsundersökningar ser demokraterna ut att kunna ta över representanthuset.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet