Bilden visar en äkta oxfilé ur ett parti som innehöll falska färgade fläskfiléer. Foto: Scanpix

Livsmedelsverket polisanmäler omfattande köttfusk

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket anser att de kan belägga omfattande köttfusk. Minst 50 ton infärgad fläskfilé ska ha sålts som oxfilé de senaste två åren. Nu polisanmäler myndigheten tre köttimportörer.

Företagen har importerat köttet och sedan sålt det vidare till grossister, butikskedjor och restauranger. Nu är de polisanmälda för bland annat brott mot livsmedelslagen och mot marknadsföringslagen

– Vi har undersökt detta under ett par veckors tid och har gjort flera beslag. Vi kommer att fortsätta att beslagta infärgat fläskkött om vi hittar det, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Köttfusk

Minst 50 ton kött

Livsmedelsverket har varit i kontakt med stora butikskedjor som Coop och ICA där den falska fläskfilén har hittats. Sammanlagt uppger myndigheten att det handlar om 50 ton kött.

– Färgen är visserligen inte skadlig, men det är anmärkningsvärt cyniskt med ett så omfattande fusk där man har injicerat in substanser i köttet för vinnings skull, säger Jan Sjögren.

Enligt Livsmedelsverket har de tre företagen som är baserade i Skåne inte heller informerat några kontrollmyndigheter om att de under 2011 och 2012 har tagit emot reklamationer på grund av dålig kvalitet.

”Var uppmärksamma på fusk”

– Vi tror att en hel del av köttet har gått till restauranger, eftersom det är svårare att upptäcka fusket i lagad mat än i köttdisken.

Fläskkött har en annnan konsistens än oxfilé, det blöder lättare och färgen försvinner vid tillagning.

– Vi vet inte i vilket led fusket har skett, det får polisutredningen visa. Men det finns anledning för konsumenterna att vara uppmärksamma, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Vi har sökt företrädare för företagen för en kommentar men inte nått dem. Ägaren till två av företagen har tidigare uppgett att han köpt partierna utomlands i god tro, men att han måste ha blivit lurad.

Ett av de tre företagen har gått i konkurs.

Tre otillåtna färgämnen hittades

Livsmedelsverket har analyserat fläskfilé som såldes som oxfilé, och upptäckt att köttet färgats för att mer likna oxfilé. Av de 25 färgämnen som Livsmedelsverket letat efter har myndigheten hittat azorubin E 122, para-orange E 110 och nykockin E 124. Inget av färgämnena får användas i kött, men i läsk, godis och fiskrom. Ämnena är inte farliga i den mängd de förekommit, men vid själva injiceringen finns risk att smittämnen förs in i köttet.

Källa: Livsmedelsverket. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köttfusk

Mer i ämnet