Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattnet i Canal grande, den viktigaste farleden i staden, lyser grönt. Men det är oklart vad som ligger bakom. Foto: AP Photo/Luigi Costantini/TT

Mysteriet i Venedigs kanal – vattnet har blivit grönt

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen upptäckte boende i kanalstaden Venedig att vattnet i Canal grande lyste grönt. Efter att prefekturen kallat in till extrainsatt möte med polisen för att utredan varifrån det gröna kommer är mysteriet nu löst.

På söndagen var vattnet som rinner under världsberömda Rialtobron plötsligt lysande grönt. Men ingen visste vad eller vilka som orsakat det.

Enligt lokala medier var en av de många teorierna att det rörde sig om en klimataktion. Miljöskyddsmyndigheter fick i uppdrag att ta vattenprov och undersöka vätskan som färgat vattnet, uppgav brandkåren.

Klimatkrisen

Testade avloppsvattnet

Efter prover kunde den regionala miljöskyddsmyndigheten Arpav på måndagen konstatera att det rör sig om ämnet fluorescein, som används för att testa avloppsvatten.

Någon fara för allmänheten har det aldrig varit, lugnar man samtidigt. Resultaten ”visar inte på närvaro av några giftiga ämnen i proverna”, skriver Arpav i ett uttalande.

Inte första gången

För 55 år sedan, 1968, färgade den argentinske artisten Nicolas Garcia Uriburu kanalen grön under konstbiennalen i en aktion för att lyfta miljöfrågor.

Och i förra veckan demonstrerade klimataktivister genom att färga vattnet i fontänen Fontana di Trevi i Rom svart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet