SpaceX vinner miljardkontrakt – ska ta människor till månen

Publicerad

Det har gått nästan 50 år sedan sist, men inom några år ska Nasa återigen genomföra en månlandning.

Nu står det klart att rymdföretaget SpaceX får uppdraget att bygga månlandaren – ett uppdrag värt nära 3 miljarder dollar.

Det var under Trumpadministrationen det nya rymdprogrammet Artemis sjösattes av USA:s statliga rymdorganisation Nasa. Målet är att under 2020-talet, tidigast 2024, genomföra en ny månlandning. Utöver det finns det bland annat planer på att etablera en permanent rymdbas på månen.

Vann miljardkontrakt

Flera rymdföretag har konkurrerat om uppdraget att bygga den farkost som ska genomföra månlandningen. Efter att företaget SpaceX kommit med det klart billigaste erbjudandet har företaget nu vunnit kontraktet med Nasa, rapporterar BBC.

– Det här viktiga steget styr in mänskligheten mot hållbar månutforskning och vi siktar mot uppdrag längre ut i solsystemet, inklusive Mars, säger Kathy Lueders, Nasas chef för bemannade rymdresor, i ett uttalande.

SpaceX, som ägs av miljardären Elon Musk, ska få 2,89 miljarder dollar (över 24 miljarder kronor) för att leverera en rymdfarkost som kan landa på månen.

Veckolång månvistelse

Farkosten i fråga har fått namnet Starship och har en ”rymlig kabin” för astronauterna samt dubbla luftslussar som ska möjliggöra månpromenader.

Astronauterna kommer att ta sig ut i rymden med en rymdfärja och sedan ta sig över till månlandaren. Väl på månen ska man bland annat genomföra expeditioner på tidigare outforskade områden.

Syftet med resan är inte bara att bryta ny mark på månen – för första gången ska en kvinnlig astronaut ingå i besättningen.

Under åren 1969-1972 genomförde amerikanska Nasa sex lyckade månlandningar i Apolloprogrammet. Först ut var Apollo 11. Astronauten Neil Armstrong blev den första människan att sätta sin fot på månen den 21 juli 1969.

Sedan dess har ytterligare elva personer besökt månen. Den senaste resan genomfördes i december 1972. Sedan dess har bara obemannade farkoster skickats dit.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.