Aborträttsdemonstranter i delstatskongressen i Indiana. Foto: Arleigh Rodgers/AP/TT

Nästan alla aborter stoppas i Indiana

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska delstaten Indiana blir först med skärpt abortlagstiftning sedan högsta domstolen undanröjde domen Roe mot Wade som garanterade aborträtten i hela landet. Båda kamrarna i delstatskongressen röstade på fredagen för lagförslaget som fick ett snabbt godkännande från guvernör Eric Holcomb.

Enligt lagförslaget förbjuds aborter helt i delstaten. Undantag görs vid våldtäkt och incest före vecka 10,  om moderns liv är i fara och om fostret har en dödlig sjukdom, skriver nyhetsbyrån AP.

Aborter kommer bara att få genomföras på sjukhusen, vilket innebär att alla abortkliniker i delstaten förlorar sina tillstånd.

Läkare som utför illegala aborter eller som inte lämnar rätt dokumentation förlorar automatiskt sin legitimation.
Även det är en skärpning, tidigare slog lagen fast att läkare riskerade att förlora sin legitimation. 

Röstsiffrorna var tydliga i den republikanskt styrda kongressen: 28-19 i senaten, 62-38 i representanthuset. Åtta republikaner röstade mot lagförslaget.

-Personligen är jag mest stolt över varenda Indianabo som modigt steg fram för att dela med sig av sina åsikter i en debatt som sannolikt inte kommer att upphöra på lång tid, säger delstatens republikanske guvernör Eric Holcomb i ett uttalande.

Härom dagen avvisade väljarna i Kansas med bred majoritet ett förslag om skärpt abortlag. Folkomröstningen var den första efter högsta domstolens beslut.

Den nya lagen träder i kraft den 15 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer