Enligt barägaren, Jord Asín, handlar samtalen vid bardisken mer om politik än fotboll nu för tiden. Foto: SVT

Nationaldagsfirande i ett splittrat Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Kataloniens nationaldag firades under onsdagen och det rapporterades att 600 000 katalaner begav sig ut på gatorna för att manifestera. SVT:s Europakorrespondent, Christoffer Wendick, besökte Barcelona där självständighetsrörelsen är mer vilsen än på länge.

Manifestationerna som hölls på gatorna i Barcelona är full av spänd väntan på domarna mot de nio katalanska politiker som suttit häktade sedan folkomröstningen för snart två år sen.

Tiden är knapp för premiärminister Sánchez

Spanien står alltjämt utan ny regeringen sedan valet i april och nu har premiärminister Pedro Sánchez mindre än två veckor på sig att få ihop en vänsterregering. Annars väntar nyval.

I slutändan kan det bli självständighetspartierna i Katalonien som blir vågmästare.

– Pedro Sánchez har inte en absolut majoritet, och han vet det. Alla vet det, säger Alfred Bosch, Kataloniens utrikesminister.

Politik på allas läppar

Och sedan 2017 är det inte längre fotboll som folk pratar om, det är mest politik.

– Vi är alla lite avvaktande. Vad ska hända? Det här måste lösas på nåt sätt. Men utan Katalonien är Spanien nästan omöjligt att styra. De behöver stödröster härifrån, säger Jord Asín, barägare.

Under onsdagen firades Kataloniens nationaldag, men i Barcelona är självständighetsrörelsen splittrad och det är ännu inte klart hur man gemensamt kommer att svara på de straff som de åtalade ledarna väntar nästan månad.

– I år är det ett väldigt speciellt år, eftersom det är så mycket spänningar. Vi vet att de får fällande domar och det gillar ingen. Det är spänt för vi har inte håller någon gemensam strategi nu. Vi har ingen klar gemensam inriktning för att komma vidare framåt, förklarar Patricia Sarrìas Javier, volontär under nationaldagsfirandet som har ordet ”självständighet” tryckt på tröjan.

Inte alla katalaner deltar

Men långt ifrån alla katalaner vill bryta sig loss från Spanien, och bland dessa är det få som känner sig välkomnade i firandet.

– Den nuvarande regeringen representerar inte Katalonien. Den representerar självständighetsivrarna. Och jag är av en annan åsikt, säger Francesc Granell, före detta departementschef i Kataloniens regering och i dag debattör.

Han tillägger:

– Vi har inte politiska fångar. De är inte fängslade för sina politiska åsikters skull, utan för att de har brutit mot lagen. De godkände inte konstitutionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.