– Har man gjort det här en gång kanske man gör det en annan gång, och då kan det bli så att vi lånar mer än vad som ekonomin egentligen klarar av, säger John Hassler. Foto: SVT

Nationalekonomen reder ut – så blir EU:s coronafond

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen röstade riksdagen ja till EU:s återhämtningsfond. Nationalekonomen John Hassler reder ut frågetecknen kring finansieringen av mångmiljardfonden, som han själv ser vissa risker med.

För att få ekonomin i unionen på fötter igen efter coronapandemin ska totalt 7600 miljarder kronor läggas i en EU-gemensam återhämtningsfond. Inbetalningarna ska till stor del bekostas med lånade pengar.

Nationalekonomen John Hassler menar att man måste ställa pengarna i proportion till att EU har drygt en halv miljard invånare.

– Per svensk medborgare ska vi låna upp ungefär 20 000 kronor, det är Sveriges andel. Då inser man att det inte är enorma pengar egentligen, säger han.

Ser risker

Han ser dock faror i införandet av EU-fonden.

– Har man gjort det här en gång kanske man gör det en annan gång, och då kan det bli så att vi lånar mer än vad som ekonomin egentligen klarar av, säger John Hassler.

Han menar att det, i kombination med att ansvaret delas mellan alla EU-länder, finns anledning att vara orolig över utvecklingen.

– Varje land borde kanske ta eget ansvar. Nu har vi brutit igenom den vallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.