På senare tid har fokus i utredningen riktats mot bland annat Facebook, gällande köpta politiska annonser som misstänks ha innehållit förfalskade nyheter från ryska så kallade ”trollfabriker”, i syfte att påverka den amerikanska opinionen inför presidentvalet. Foto: TT

Nätjättar ska höras i ryssutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Flera av USA:s största IT-företag, Facebook, Twitter, och Googles ägare Alphabet, kallas till utfrågningar inför den amerikanska kongressens underrättelseutskott, som en del i den pågående utredningen om Rysslands eventuella påverkan på det amerikanska presidentvalet i fjol.

Underrättelseutskotten i USA:s representanthus och senaten kommer båda att hålla en öppen utfrågning av flera nätjättar som en del i utredningen om rysk inblandning i presidentvalet i fjol där Donald Trump segrade.

Facebook, Twitter och Google-ägaren Alphabet är kallade till utfrågningen, enligt källor till bland annat Reuters

Trump och Ryssland

Vill förstå hur Ryssland ”skapade splittring”

Enligt ett uttalande från representanthusets utskott är syftet att bättre förstå ”hur Ryssland använde verktyg och plattformar på nätet för att skapa splittring och för att påverka valet”.

Underrättelseutskotten i den amerikanska kongressens båda kammare har varit drivande i utredningen kring huruvida Ryssland medvetet försökte påverka utgången av det amerikanska presidentvalet hösten 2016, till Trumps fördel.

Facebooks annonser i strålkastarljuset

På senare tid har fokus i utredningen riktats mot bland annat Facebook, gällande köpta politiska annonser som misstänks ha innehållit förfalskade nyheter från ryska så kallade ”trollfabriker”, i syfte att påverka den amerikanska opinionen inför presidentvalet.

Facebook har lovat att samarbeta med utredarna och kommer bland annat att ge amerikanska utredare omkring 3.000 politiska annonser. Vd Mark Zuckerberg har också lovat en genomgång av företagets annonsregler.

Både Moskva och president Trump har förnekat samtliga anklagelser om rysk inverkan på valet och om att Trumps stab och Ryssland på något sett ska ha samarbetat under valkampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet