Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lever drömmen om Vilnius? Hör utrikesminister Tobias Billström (M) om dagens besked från Natos generalsekreterare. Foto: Filip Huygens/SVT/TT

Nato-chefen: Nytt möte i Bryssel om svenska medlemskapet snart

Uppdaterad
Publicerad

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att ett extrainsatt möte om Sveriges Natoansökan kommer att hållas i Bryssel snart. Sverige, Finland och Turkiet är inbjudna till mötet.

Jens Stoltenberg talade i telefon med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under gårdagen och bestämde att ett nytt möte ska äga rum.

– Vi kom överens om att kalla in till ett högnivåmöte i Bryssel före toppmötet i Vilnius. Avsikten är att göra framsteg för fullfärdigandet av Sveriges inträde i Nato, säger Stoltenberg på en presskonferens i Litauen.

Sverige och Nato

Mötet kommer äga rum i Bryssel under nästa vecka och utrikesministrar, underrättelsechefer och nationella säkerhetsrådgivare kommer att delta.

– Inträdet (i Nato) för Finland och snart också Sverige kommer att ytterligare stärka säkerheten i Baltikum, betonar Stoltenberg.

Sveriges terrorlagstiftning ”tandlös”

Från Turkiets sida betonas i ett inlägg på den turkiska presidentadministrationens webbplats att Turkiet behåller sin ”konstruktiva inställning”, men att Sveriges nya terrorlagstiftning ”vore meningslös så länge som PKK/PYD/YPG-anhängare fritt organiserar demonstrationer” i Sverige.

Efter samtalet skrev Stoltenberg på Twitter att han hade ett bra samtal med Turkiets president inför toppmötet i Vilnius och att de kommer ”fatta viktiga beslut gällande terrorism, avskräckning och försvar”. Han skriver också att de fortsätter att jobba tillsammans gällande Sveriges anslutning till Nato.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet