”Vi är oroliga över Rysslands uppträdande,” säger Jens Stoltenberg. Foto: TT

Nato oroligt över ryska fartygen – vill kalla till möte

Uppdaterad
Publicerad

Försvaralliansen Nato oroar sig för Rysslands agerande, sedan två ryska krigsskepp med kärnvapenkapacitet nått Östersjön.

Nato bekräftar i dag att de är medvetna om uppgifterna kring de två ryska krigsfartyg som nu har seglat in i Östersjön. Nato-chefen Jens Stoltenberg lyfte ämnet efter dagens försvarsministermöte i Bryssel.

– Vi följer alltid den här typen av förflyttningar, vilket vi även gör med hangarfartygsgruppen Kuznetsov i Medelhavet. Samtidigt måste man förstå att det här bara är ännu ett exempel på ett mönster som vi sett över lång tid där vi ser mer rysk aktivitet, ökad rysk rustning och fler ryska övningar, säger Stoltenberg.

– Jag tror att det är viktigt för Nato att ha en strategisk inställning till det här, inte bara till varje enskild händelse, utan till hela bilden.

Den inställningen delas av Sverige, förklarade tidigare under dagen försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Just den här åtgärden ändrar inte det samlade säkerhetsläget, men det vi ser är en försämring över tid, säger Hultqvist till SVT Nyheter.

Nato redo träffa Ryssland

Stoltenberg förklarar samtidigt att agerandet tillför mer oro till ett redan spänt läge.

– Vi är oroliga över Rysslands uppträdande, säger Jens Stoltenberg.

– Men dialog är ännu viktigare när spänningen är hög. Och Nato-länderna är redo att hålla ett möte på ambassadörsnivå med Ryssland inom den närmaste framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska krigsfartyg i Östersjön

Mer i ämnet