Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att de kommer genomföra evakueringarna så snart som möjligt. Foto: AP

Natos meddelande till talibanerna: ”Har världens ögon på sig”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av utvecklingen i Afghanistan går Nato ut med en varning till talibanerna.

– Ni har världens ögon på er, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg höll under tisdagseftermiddagen en pressträff med anledning av utvecklingen i Afghanistan.

– Jag är djupt sorgsen när jag ser det som sker i Afghanistan. Natos uppgift är nu att på ett säkert sätt evakuera personal som hjälpt oss, säger Stoltenberg.

Talibanernas maktövertagande

800 Nato-medarbetare arbetar just nu för att säkra flygplatsen i Kabul, berättar Stoltenberg. Ytterligare hjälpstyrkor kommer att flygas in till flygplatsen inom kort.

– Vi kommer att genomföra evakueringarna så snart som möjligt. Talibanerna måste hålla gränser öppna och respektera evakueringarna, säger Stoltenberg och fortsätter med en försiktig varning till talibanerna:

– En regering som inte accepterar mänskliga rättigheter riskerar att bli isolerade av det internationella samfundet. Ni har världens ögon på er.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet