Hundratals personer på det militära lastflygplanet C-17 Globemaster III på väg till Qatar. Foto: Defense One

Här flyr hundratals afghaner i ett fraktflyg från Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals afghaner pressade ihop sig i ett militärt lastflygplan i ett desperat försök att fly från Kabul. Flygplatsen är nu den enda möjliga vägen ut ur landet.

En slående bild som visar hundratals personer inklämda på ett av den amerikanska militärens lastflygplan, av modellen C-17 Globemaster III, har publicerats på den amerikanska försvars- och säkerhetsnyhetssajten Defense One.

Den internationella flygplatsen i Kabul är nu den enda möjliga vägen ut ur Afghanistan sedan talibanerna tog över landet och började kontrollera dess gränser.

Talibanernas maktövertagande

Tog sig ombord via halvöppen ramp

Mängder av afghaner försöker nu fly från landet. Rädsla för sharialagar, inskränkta rättigheter och en tillbakagång till ”den mörka tiden” har drivit hundratals till huvudstadens flygplats.

Flyget hade inte planerat att ta med så många passagerare, men panikslagna afghaner lyckades dra sig ombord genom planets halvöppna ramp, enligt Defense One.

I en ljudupptagning inifrån planet hördes en besättningsmedlem meddela att 800 personer befann sig ombord. Ljudklippet, där en person som blir uppenbart chockad över siffran säger ”Holy cow”, har spridits på internet. Officiella källor har senare uppgett att man räknade till ungefär 640 personer vid avstigning.

Landade i Qatar

Bland passagerarna fanns flyende kvinnor och barn. Planet landade i Qatar på söndagen. 

Desperationen hos det afghanska folket syntes även tydligt i måndags när människor klamrade sig fast vid lyftande plan på Kabuls flygplats. Videoklipp visade hundratals personer som sprang längs flygplan på landningsbanan.

Minst sju personer har dödats i tumultet på Kabuls flygplats, uppger nyhetsbyrån AP som hänvisar till amerikanska myndighetskällor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet