Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Kirby: Sverige kommer medföra verklig försvarsförmåga Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Natotoppmöte i Washington

Uppdaterad
Publicerad

Natomötet i Washington är inlett där USA:s president Joe Biden står som värd. För första gången deltar Sverige som officiell medlem av alliansen, som firar 75 år.

På agendan står frågor om stödpaket till Ukraina och nya försvarssamarbeten mellan länder.

Natomöte i Washington 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nato överens om stort stödpaket till Ukraina

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger på en presskonferens att alliansen kommit överens om ett stödpaket på minst 40 miljarder euro, motsvarande omkring 450 miljarder kronor, till Ukraina nästa år. Därmed bekräftas summan som det tidigare rapporterats om.

– Vi gör det för att vi vill få slut på kriget så snart som möjligt. Det snabbaste sättet att få slut på ett krig är att förlora det, men det leder inte till fred utan bara till ockupation. Så om vi inte vill att Ukraina ska förlora, om vi inte vill böja oss för Putin, måste vi visa engagemang och beslutsamhet.

Överblick

SVT sänder direkt: Pressträff med Ulf Kristersson

Sveriges första NATO-möte är snart över och i samband med det håller statsminister Ulf Kristersson en pressträff direkt från Washington.

SVT Nyheter sänder direkt. På plats i Washington finns SVT utrikesreporter Sofia Yohannes. I studion militärexpert Joakim Paasikvi. Programledare: Julia Carlsson.
Sändningen startar 19.00.

EU-ministern om Ungerns agerande: "Skadligt"

EU-minister Jessika Roswall bekräftar för TT att Sverige inte kommer skicka några ministrar till Ungern under det ungerska ordförandeskapet.

"Det ungerska agerandet under ordförandeskapet är skadligt och måste få konsekvenser. Sverige kommer därför inte delta på politisk nivå under de informella regeringsmötena i juli", uppger hon.

Sverige kommer i stället att representeras av tjänstemän under de olika mötena. Däribland mötet försvarsministermötet.

Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen agerar på liknande sätt och diskussioner pågår i fler länder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kristersson kritiserar Ungern: "Kidnappar EU-ordförandeskapet"

Statsminister Ulf Kristersson riktar skarp kritik mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán efter hans besök i Ryssland under Nato-toppmötet.

- Han missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, säger Kristersson och fortsätter:

- Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina. Vi har varit mycket kritiska till det.

Sverige och flera andra EU-länder kommer inte att delta i de informella ministerråden på politisk nivå. Däremot kommer Sverige skicka tjänstemän till dessa möten.

Markerad händelse

Stoltenberg: Vi har bemött den största kritiken

Många har undrat sig hur Nato kan se ut om Donald Trump vinner valet i USA. På frågan om detta säger generalsekreterare Jens Stoltenberg att Nato bemött den största kritiken från ex-presidenten, men även andra ex-presidenter.

– Den största kritiken från ex-presidenten Trump har inte främst varit mot Nato, det har varit mot att Natoallierade inte investerat nog, och det har ändrats. Det tydliga budskapet har haft effekt.

– För bara några år sedan var det färre än tio allierade som spenderade 2 procent av BNP. När vi gjorde löftet 2014 var det bara tre, nu är det 23 allierade. Budskapet från USA har förståtts och de allierade har agerat.

Markerad händelse

Stoltenberg: Kina har blivit en avgörande möjliggörare

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att Nato enats om att Kina har blivit en avgörande möjliggörare för Rysslands krig i Ukraina och att stödet de ger hotar den euroatlantiska säkerheten.

– De allierade har tydligt sagt att Kina inte kan möjliggöra den största konflikten i Europa i modern tid, säger han.

– I morgon kommer Nato att träffa fyra av våra partners i Stillahavsområdet och EU och vi kommer att fortsätta fördjupa vårt samarbete för att ta itu med gemensamma utmaningar.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

John Kirby: Sverige kommer medföra verklig försvarsförmåga

Talespersonen för USA:s nationella säkerhetsråd John Kirby säger i en intervju med SVT:s Fouad Youcefi att Sverige kommer medföra seriös militär förmåga till Nato.

– Som en gammal marinsoldat kan jag säga att jag har varit till sjöss med svenska sjömän och den svenska militären är modern, kapabel och stark.

– De var redan innan medlemskapet väl integrerat med så många Natoallierade, så Sverige kommer medföra verklig försvarsförmåga och seriös militär kapacitet som alliansen kommer kunna dra nytta av.

Markerad händelse

Biden: Vi är starkare än någonsin

USA:s president Joe Biden säger i sitt öppningsanförande att Nato är starkare än någonsin.

– Under 75 år har våra länder vuxit och frodats under Natos sköld, i dag är vi starkare någonsin, säger han.

– Sverige och Finland har anslutit alliansen och antalet allierade som spenderar mins två procent av BNP har gått från nio till 23.

Han fortsätter med att säga att Natos industriella kapaciteten måste utökas. Det med tanke på den upprustning som Rysslands militärindustriella kapacitet haft.

Markerad händelse

Stoltenberg: Vi kommer öka vårt stöd till Ukraina

I sitt öppningstal på toppmötet säger generalsekreterare Jens Stoltenberg att stödet till Ukraina kommer öka.

– Vi kommer öka vårt stöd till Ukraina genom att etablera en Natosamordning för säkerhetsassistans och träning för Ukraina. Och genom att säkerställa ett hållbart stöd på lång sikt.

– Stöd till Ukraina är inte välgörenhet det är i vårt egna säkerhetsintresse.

Markerad händelse

Kristersson välkomnas till Natomötet

Natomötet i Washingtons öppnande inleddes med att representanter från varje Natoland välkomnades av generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s president Joe Biden.

Där välkomnades Sverige och statsminister Ulf Kristersson (M) för första gången som fullvärdig medlem av Nato.

– Låt mig också välkomna statsminister Ulf Kristersson. Det här är ditt första möte som fullvärdig medlem, så välkommen till familjen Ulf, säger Jens Stoltenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.