Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur Aleksej Navalnyj anländer till sjukhuset i Berlin. Detta efter att Finlands president Sauli Niinistö (bilden) frågat Vladimir Putin om det kunde ske. Foto: Chris Kleponis, Filip Singer, EPA / TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Aleksej Navalnyj har landat i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkt förgiftade regimkritikern Aleksej Navalnyj har landat i Tysklands huvudstad Berlin, efter en transport med ambulansflyg från Omsk i Ryssland.
Tillståndet för Navalnyj, som är i koma, uppges vara stabilt.
Bakom transporten låg ett storpolitiskt spel där Finlands president Sauli Niinistö frågade Rysslands president om det fanns några hinder för att föra ut Navalnyj.

Det var under en flygresa i torsdags morse som den ryske juristen och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj plötsligt insjuknade med förgiftningsliknande symtom.

Läkarna hävdade först att Navalnyj var för sjuk för att transporteras från sjukhuset, för att sedan ge klartecken för Putin-kritikern att förflyttas till Tyskland för vård, skriver Reuters. Det är en flytt som hans fru, Julia Navalnaja, vädjat till presidenten att tillåta.

Förts med ambulans

Tidigt på lördagsmorgonen fördes oppositionspolitikern i ambulans till flygplatsen, uppgav hans talesperson Kira Jarmysj enligt AP.

”Kampen för Aleksejs liv och hälsa har bara börjat, skrev Kira Jarmysj på Twitter.

Senare bekräftade hon att han också förts ombord på det tyska ambulansflyg som funnits på plats i Omsk för att ta emot honom. Vid klockan 08, lokal tid, rapporterade flera nyhetsbyråer att planet som ska ta honom till ett sjukhus i Tyskland lyft.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här lämnar Aleksej Navalnyj Omsk i ett tyskt ambulansplan Foto: Kira Yarmysh, AP / TT

Det är fortfarande oklart vad Navalnyj råkat ut för, men samtidigt som läkarna i Omsk tonar ned hans hälsoproblem har de också sagt sig ha hittat kemiska substanser på hans kläder.

Finlands president pratade med Putin

I finska Yles morgonprogram under lördagen berättade Finlands president, Sauli Niinistö, att han haft ett telefonmöte med Angela Merkel där hon talade om att Tyskland var beredda att flyga in Aleksei Navalnyi för vård.

– Vi kom då överens om att jag skulle lyfta det med Putin för ingen hade talat om det med Putin ännu, säger han.

Efter det ska Niinistö, under fredagen, haft ett telefonmöte med Vladimir Putin.

– Jag frågade om han kunde överföras till Tyskland, säger Finlands president i Yles morgonprogram.

Enligt Niinistö ska Putin då ha svarat att det inte finns några politiska hinder för att Navalnyi skulle tas till Tyskland. Hur stor betydelse samtalet hade för flytten vågar den finska presidenten ändå inte sia om.

Runt 08:45 under lördagsmorgonen landade ambulansplanet med Aleksej Navalnyj i Tysklands huvudstad Berlin. Nu har han anlänt till storsjukhuset Charité, enligt Reuters. Och tidningen Bild rapporterade att hans tillstånd uppges vara stabilt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer