Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läkare ger klartecken för att Navalnyj ska förflyttas till Tyskland Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ryska läkare ger klartecken för att flyga Navalnyj till Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Läkarna i Omsk har tidigare sagt att Aleksej Navalnyj, som är i koma, är för sjuk för att transporteras.
Men nu har ryska läkare gett klartecken för att Aleksej Navalnyj ska förflyttas till Tyskland för att få vård, rapporterar Reuters.
Navalnyjs fru har tidigare vädjat till Putin om att låta honom få vård i Tyskland.

Navalnyj, kritiker av president Vladimir Putin, var på väg med flyg från Tomsk till Moskva i torsdags morse när han insjuknade med symtom på förgiftning.

Vad han råkat ut för är oklart. Läkarna i Omsk säger sig ha hittat kemiska substanser som används i industrin på den ryske oppositionspolitikerns kläder och händer, men tonar samtidigt ner hans hälsoproblem. Enligt Navaljnys personliga läkare Anastasia Vasiljeva rör det sig om förgiftning.

Tidigare på fredagen sade läkarna i Omsk, där flygplanet fick akutlanda, att Navalnyj är för sjuk för att transporteras. Men nu har ryska läkare gett klartecken för att han ska förflyttas till Tyskland för att få vård där, rapporterar Reuters.

Svenskt sjukvårdsflyg kan bli aktuellt

Ett tyskt ambulansflyg är på plats i Omsk. Tidigare under dagen rapporterade Ekot att även ett svenskt sjukvårdsflyg med intensivvård, från Karolinska Universitetssjukhuset, kan komma att hjälpa till vid en flytt av Navalnyj.

– Det har förts en diskussion om att vara behjälpliga till Tyskland, med att flytta en patient från Ryssland till Berlin för fortsatt vård där, säger Lars Falk, verksamhetschef för Ecmo-centrum på Karolinska, till Ekot.

Strax innan klockan 17 på fredagen rapporterade Ekot att det svenska flygplanet och specialistteamet avvaktade besked från Tyskland.

Har vädjat till Putin

Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj har tidigare sagt att det skulle vara ”livsfarligt” för Navalnyj att bli kvar på sjukhus i Omsk — flera hundra mil öster om Moskva — eftersom det enligt henne saknar nödvändig utrustning.

Jarmysj hävdar också att läkarna vid ett tidigare tillfälle hade gett klartecken till en flytt, men att de ändrade sig i sista stund.

– Det här beslutet fattades naturligtvis inte av dem, utan av Kreml, säger hon.

Den uppgiften avvisas bestämt av det ryska makthögkvarteret i Moskva.

Julia Navalnaja, oppositionspolitikerns fru, har vädjat till president Vladimir Putin att låta maken få föras till vård utomlands.

”Jag ansöker officiellt hos dig med en begäran om tillåtelse att föra Aleksej Navalnyj till Tyskland”, skriver hon på Twitter.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Visa

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer