Aleksandr Murachovskij vid en presskonferens på akutsjukhus nummer ett i Omsk, i samband med att Aleksej Navalnyj vårdades där. Foto: Evgeniy Sofiychuk/AP/TT

Navalnyjs läkare spårlöst försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Murachovskij var ansvarig för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs vård efter förgiftningen i augusti förra året. Nu är han spårlöst försvunnen sedan i fredags.

De senaste månaderna har två läkare på sjukhuset hittats döda, rapporterar ryska medier.

Efter att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftats i augusti 2020 togs han till ett sjukhus i Omsk.

Medan han ännu låg i koma på sjukhuset gick överläkaren Alexander Murachovskij ut på en presskonferens och slog fast att politikern inte var förgiftad. Samma läkare konstaterade också att Navalnyj ändå var i för dåligt skick för att kunna transporteras till Berlin för vård.

Ifrågasatt av oppositionen

Efter att Aleksej Navalnyj ändå till sist fick vård i Tyskland så kunde bland annat svenska FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, slå fast att det rörde sig om en förgiftning.

Överläkarens agerande har ifrågasatts och kritiken har växt ytterligare efter att överläkaren under hösten gjort blixtkarriär inom den offentliga förvaltningen i Omsk. Kort efteråt blev han chef på ett större sjukhus i regionen. I november utsågs han till hälsominister i Omsk-regionen.

Flera läkare döda

Nu är Alexander Murachovskij spårlöst försvunnen. Enligt bland annat den regimkritiska ryska nyhetssajten news.ru.com ska läkaren ha åkt ut på jakt fredags och inte kommit tillbaka. I lördags ska hans anhöriga ha anmält försvinnandet och ett stort sökpådrag med både poliser, frivilliga, helikopter och drönare ska ha letat efter honom under helgen.

Sedan Aleksej Navalnyj vårdades i Omsk har två av hans andra dåvarande läkare dött. Den ställföreträdande överläkaren på sjukhuset dog i februari i år 55 år gammal. Den officiella förklaringen är att han fick en hjärtinfarkt. En annan chefsläkare på sjukhuset dog i mars i år 63 år gammal efter att ha fått en stroke, enligt den officiella dödsorsaken.

Avtjänar fängelsestraff

Om det finns något samband mellan dödsfallen är oklart. Men i samband med försvinnandet lyfts de nu igen av regimkritiska ryska medier som spekulerar kring eventuella kopplingar till vården av Aleksej Navalnyj.

När oppostionspolitikern återvände till Ryssland i januari greps han omedelbart. Han avtjänar nu ett två år långt fängelsestraff för förskingring.

Domen är en gammal villkorlig dom som omvandlades till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.