SVT:s korrespondent: ”Pytteliten bricka i ett mycket större spel”

Uppdaterad
Publicerad

Att en svensk FOI-chef hamnat på en rysk sanktionslista har koppling till novitjok-förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, och sanktionerna ska ses som en markering från Ryssland.

Det menar SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

– Det här är en pytteliten bricka i ett mycket större spel, säger han.

Det har stormat kring Ryssland den senaste tiden: Ryska truppförflyttningar vid gränsen mot Ukraina, behandlingen av ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, misstänkt inblandning i USA-valet och tjeckiska anklagelser om spionage har väckt reaktioner från omvärlden. Ryska diplomater har utvisats från flera länder.

– Det är ett vanligt diplomatiskt spel där USA, Tjeckien och andra länder markerar genom att utvisa ryska diplomater. Då svarar Ryssland med att göra samma sak, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

En skillnad är dock att exempelvis Tjeckien menar att ryska diplomater agerat som spioner.

– Där finns det skäl – att de ryska diplomaterna har gjort saker som de inte får göra. När Ryssland svarar är det mer godtyckligt, säger Bert Sundström.

Ryssland vill markera

Att Ryssland infört sanktioner mot den svenska FOI-chefen och sju andra personer, däribland EU-parlamentets talman David Sassoli, är en del av det diplomatiska spelet. Det handlar om att straffa länder och personer som anses vara fientliga mot Ryssland, framhåller Bert Sundström.

– Det här är en sorts upptrappning i fientligheter mellan Ryssland och den demokratiska världen.

Han ser agerandet som en tydlig markering från Kreml.

– Man vill berätta att Ryssland har makt, kapacitet och pengar så att det räcker för att försvara ryska intressen runtom i världen och att Ryssland är en stormakt som omvärlden måste respektera och ta på allvar. De vill verkligen att vi utanför Ryssland ska känna att vi kan inte bestämma så mycket själva, utan att ta Rysslands intressen i beaktande.

Svensk kopplad till novitjok-analys

Svensken på listan är Åsa Scott som är avdelningschef vid det FOI-laboratorium som analyserat blodprov från den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Analysen vid det svenska labbet, liksom analyser i andra länder, slog fast att Aleksej Navalnyj förgiftats med nervgiftet novitjok. Därför är det inte överraskande att hon finns på listan, menar Bert Sundström.

– Det här är en pytteliten bricka i ett stor bricka i ett mycket större spel.

Hör Bert Sundström berätta om varför den svenska FOI-chefen finns med på sanktionslistan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.