Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör NBC:s reporter berätta om videon från Al-Nasr-sjukhuset. Foto: Al-Mashhad/SVT

NBC: Döda spädbarn hittade på övergivet sjukhus i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Döda spädbarn har hittats på det evakuerade sjukhuset Al-Nasr i Gaza. Det rapporterar tv-kanalen amerikanska NBC News, som sett och verifierat filmer från det ödelagda sjukhuset.

– Vad vi såg var barnkroppar, säger NBC:s reporter Yasmine Salam till SVT.

Det var under en beskjutning av sjukhuset som spädbarnen hastigt ska ha tvingats ha lämnats kvar av sjukhusets personal, enligt anställda som NBC News talat med. Sjukhusets direktör, Mustafa Al-Kahlot, säger till tv-kanalen att evakueringen skedde under kraftig beskjutning och att personalen gjorde bedömningen att de inte kunde ta med sig fem barn, varav flera var födda för tidigt och helt enkelt beroende av syrgasmaskiner.

– Vår evakuering av sjukhuset var väldigt svår, säger Mustafa Al-Kahlot till NBC.

Två veckor efter evakueringen, under den tillfälliga vapenvilan, besökte en journalist på den emiratiska tv-kanalen Al-Mashad sjukhuset och upptäckte fyra till fem döda spädbarn. Den amerikanska tv-kanalen har sett råmaterialet och skriver att filmen ser ut att visa hur spädbarnen troligtvis legat där länge.

Experter har granskat materialet

NBC har låtit två oberoende forensiska experter granska materialet. Enligt experterna överensstämmer kropparnas status med de omkring två veckor som gått efter att barnen ska ha tvingats att lämnats kvar.

– Skulden och anledningen till deras död är saker vi inte kan fastslå än, men det minskar inte den här filmens effekt på folk, säger NBC:s reporter Yasmine Salam till SVT.

”Vi var tvungna att lämna”

NBC skriver också att den uppgiften bekräftats av en sjuksköterska knuten till organisationen Läkare utan gränser, som volontärarbetade på sjukhuset.

– Vi var tvungna att lämna patienterna i sina sängar, säger sköterskan i en video enligt tv-kanalen.

Euro-Med Human Rights Monitor, en människorättsorganisation registrerad i Geneve, kräver att en internationell oberoende utredning inleds på grund av dödsfallen.

”Deras kroppar hittades i ett sönderfallande tillstånd i vad som kan uppgå till en skrämmande avrättning och ett brott mot mänskligheten”, skriver organisationen i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.