I ett brev anklagar Nederländernas utrikesminister Stef Blok Iran för inblandning i två politiskt motiverade mord på två exiliranier, i Almere 2015, och Haag 2017, med hänvisning till uppgifter från landets underrättelsetjänst. Foto: Jason DeCrow/AP/TT

Nederländska ministern: Iran bakom två politiska mord

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen gick Nederländerna ut och beskyllde Iran för inblandning i två mord i landet 2015 och 2017. Det ska ha varit en bidragande orsak till nya sanktioner från EU mot Iran.

Mordanklagelserna mot Teheran på två exil-iranier riktas i ett brev undertecknat av Nederländernas utrikesminister Stef Blok:

”Nederländernas underrättelsetjänst har starka indikationer på att Iran var involverat i morden på två nederländska landsmän av iranskt ursprung i Almere 2015, och i Haag 2017”, står det skrivet i ett brev som skickats till parlament, rapporterar Reuters.

EU inför sanktioner

Med anledning av morden utvisades två tjänstemän som arbetade på den iranska ambassaden förra året, enligt nyhetssajten Dutch News.

Yttrandet från utrikesministern kommer samtidigt som EU inför nya sanktioner mot Iran, som följd av ett planerat mordförsök mot en iransk oppositionsgrupp i Paris i somras och den uppmärksammade polisjakten i Danmark i höstas.

I sanktionerna ingår även att tillgångarna till två iranska medborgare och till delar av det iranska ministeriet för underrättelseverksamhet och säkerhet, blir fryst, säger Stef Blok till nederländska medier på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.