Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en pressträff på måndagen. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Nervös Angela Merkel öppnar butikerna igen

Uppdaterad
Publicerad

Butiker i Tyskland som är mindre än 800 kvadratmeter får slå upp portarna när regeringen lättar på coronarestriktionerna.

Men skolorna håller fortsatt stängt i två veckor – och först då kommer det att visa sig om beslutet leder till ökad smittspridning, enligt förbundskansler Angela Merkel.

Regeringen har fattat beslutet i samråd med ledarna för Tysklands 16 förbundsländer.

Från och med måndagen får butiker som är mindre än 800 kvadratmeter ta emot kunder. Återförsäljare av böcker, bilar och cyklar får öppna oavsett hur stor butiksytan är.

Förbundskansler Angela Merkel uppmanar invånarna att inte slappna av alltför mycket i samband med att restriktionerna lättar, och varnar för att det är långt kvar till att utropa seger mot coronaviruset.

– Vi befinner oss i början av pandemin och det är fortfarande en lång väg kvar innan vi är ute ur krisen, säger Merkel på en pressträff.

”Måste börja leva igen”

Hon betonar att det vore en stor skam om lättandet av restriktionerna skulle leda till ökad smittspridning, och att det kommer att ta två veckor innan det visar sig om så är fallet.

Förbundsländerna har dock sista ordet i frågan om hur och när restriktionerna lättas, vilket innebär att det ser olika ut i landet. I vissa delstater får större butiker öppna om de begränsar ytan till högst 800 kvadratmeter, och i andra delstater öppnar butiker först från och med onsdag, skriver Tagesschau.

Frankfurtbon Michaela Frieser välkomnar att restriktionerna lättas.

– Vi måste börja leva igen. Under hela den här tiden har det känts som att leva i en spökstad, säger hon.

– Solen skiner, vi har sparat tillräckligt mycket pengar och nu måste vi bege oss ut och spendera dem.

Ekonomisk recession

Skolorna börjar gradvis öppna igen från och med den 4 maj, med prioritet för sistaårselever. Samma datum får även frisörer börja ta emot kunder.

Strax över 4 400 människor har avlidit i covid-19 sedan utbrottets början, och över 140 000 har bekräftats smittade med viruset.

Regeringen har försökt hjälpa ekonomin på traven med olika stöd, däribland ett stimulanspaket på 750 miljarder euro (motsvarande runt 8 200 miljarder kronor), men ekonomin befinner sig trots det i recession, enligt centralbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.