Nya rutiner när norska förskolor öppnar

Uppdaterad
Publicerad

I 39 dagar har norska förskolor hållit stängt. Nu öppnar de igen och barnen är välkomna tillbaka.

– Det var länge sedan det var så enkelt att skicka i väg honom, säger Martin Skei Bakketun till NRK när han lämnar sin treårige son.

Men alla föräldrar känner sig inte lika redo.

Från och med måndagen börjar Norge sakta öppna samhället. Norrmännen får börja resa inom landet, vissa affärsverksamheter kan öppna och barnen kan gå till förskolan igen.

Treåriga Oliver är först in på sin förskola i Førde på måndagsmorgonen.

Coronapandemin

– Det ska bli kul att leka, säger Oliver i förbifarten till NRK.

Hans pappa Martin Skei Bakketun som har varit hemma med honom är glad över att sonen kan återvända till förskolan. Men trots ett litet steg tillbaka till någon slags vardag så kommer det inte vara helt som vanligt på förskolan för Oliver och de andra barnen i Norge.

Uppdelad lekplats

De nya rutinerna börjar redan när föräldrarna lämnar barnen. Lämning och hämtning ska i möjligaste mån numera ske utomhus. Barnen får heller inte ta med leksaker hemifrån. Sedan följer en dag där både händer och leksaker ska tvättas regelbundet och stora delar av dagen tillbringas utomhus.

För att även utomhusleken ska ske på ett säkert sätt har vissa förskolor med hjälp av plastband delat upp utomhusområdet i olika delar där bara ett visst antal barn får leka.

 -Flera grannar undrar vad som har hänt. Jag försöker lugna dem och förklara att det inte har skett någon olycka, säger Grete Kristoffersen, verksamhetschef för en förskola i Kleppe till NRK.

Oroliga föräldrar

Många föräldrar har dock meddelat att de kommer att fortsätta hålla sina barn hemma, bland annat av rädsla för smittspridning, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

– Jag är rädd att infektionen exploderar när dagis och skolor öppnas igen. Jag vill inte att mina barn går dit för att se om åtgärderna har varit tillräckligt bra, säger trebarnsmamman Veronica Lint till NRK.

Förra veckan hade omkring 20 000 personer skrivit under namninsamlingen ”Nej till öppning av skola och förskola efter påsk”.

Ett av regeringens mål är att alla barn ska vara tillbaka i skolan innan sommaren. Öppnandet sker stegvis, om en vecka är det dags för elever i årskurs 1–4.

Under måndagen får även vissa hälsomottagningar öppna. Det rör sig om bland annat tandläkare, psykologer, fysioterapeuter och optiker, enligt NTB.

Norrmännen får nu också åka till sina lantställen i andra kommuner, då det så kallade hytteförbudet hävs.

Fakta: Lättade restriktioner

Den 20 april öppnar förskolor samt fysioterapeut– och psykologmottagningar.

Det så kallade hytteförbudet, som innebär att norrmännen inte får resa till sina lantställen, hävs också.

Den 27 april öppnar skolorna för elever i årskurs 1–4 samt fritidsverksamhet. Även frisörsalonger och hudvårdsmottagningar kan öppna.

Större idrotts– och kulturevenemang är i nuläget förbjudna fram till 15 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet