Nobelprisceremoni – Kina: De flesta stöder oss

Uppdaterad
Publicerad

”De flesta” av världens länder stöder Kina genom att inte delta i veckans Nobelprisceremoni i Oslo, sade kinesiska UD:s taleskvinna Jiang Yu på tisdagen i Peking.

Årets fredspristagare är Liu Xiaobo, fängslad dissident i Kina.

-Det är uppenbart att merparten av det internationella samfundet inte ämnar närvara vid ceremonin, sade hon.

-Över 100 länder stöder oss.

Ett 50-tal länder har enligt tidigare uppgifter bjudits in till fredsprisceremonin.

I Oslo meddelade den norska Nobelkommittén enligt Reuters att Kina och 18 andra länder har tackat nej till att delta i årets ceremoni.

De andra sades vara Ryssland, Serbien, Ukraina, Kazakstan, Pakistan, Iran, Irak, Saudiarabien, Egypten, Tunisien, Vietnam, Afghanistan, Filippinerna, Sudan, Venezuela, Colombia, Kuba och Marocko.

Liu Xiaobo dömdes i december i fjol till elva års fängelse för omstörtande verksamhet sedan han varit med om att skriva manifestet Charta 08 med krav på politiska reformer och större fri- och rättigheter i Kina.

Pekingregeringen har alltsedan Liu i oktober tilldelades Nobelpriset anklagat Norge för att stödja en ”brottsling” och undergräva de norsk-kinesiska relationerna.

Ceremonin på fredag kommer att genomföras i pristagarens frånvaro; han sitter fortfarande inspärrad. Inte heller några av hans anhöriga väntas kunna komma till Oslo.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.