William Nordhaus, ekonomipristagare till Alfred Nobels minne 2018. Foto: Craig Ruttle/AP/TT

Nobelpristagaren William Nordhaus dömer ut klimatmålet: ”Är inte möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Målet från 2015 om att inte låta den globala uppvärmningen gå över två grader kommer inte att lyckas. Det säger ekonomipristagaren William Nordhaus till SVT.

Vid klimattoppmötet i Katowice diskuterar världens ledare just nu hur man ska nå Parisavtalets mål om att hålla sig under två graders uppvärmning, och helst stanna vid 1,5. William Nordhaus, ekonomipristagare till Alfred Nobels minne, dömer ut det målet.

– Det är inte möjligt. Vi är redan bortom det.

Klimatmöte i Katowice 2018

 Är det politiskt omöjligt?

– Nej, det är teknologiskt omöjligt. Även om vi skulle klara av noll utsläpp 2050 är det enligt min modellering mindre än 50 procents chans att vi når tvågradersmålet och, jag vet inte exakt, men säg 90 procent säkert att vi inte kan begränsa det till 1,5 graders uppvärmning.

FN:s klimatpanel varnade nyligen för att det blir kraftigt ökade klimatförändringar om den globala uppvärmningen skulle bli två grader istället för 1,5. Nästintill alla korallrev skulle förstöras och ett isfritt Arktis sommartid väntas vart tioende istället för vart hundrade år.

Prisades för sin modell

William Nordhaus får ekonomipriset för en modell som gör det möjligt att räkna på vad det kostar att förstöra klimatet, och hur mycket man måste satsa nu för att minska framtida skador. Och med de ingångsvärden han stoppar in, svarar hans modell att det – utifrån ett ekonomiskt perspektiv – vore mest effektivt att tillåta sig gå utöver två graders uppvärmning:

– Om vi agerar nu kan vi klara tre grader på ett relativt komfortabelt sätt, med 25-30 procents minskning av koldioxidutsläppen i närtid.

För den analysen har han fått kritik för att han skulle göra klimatkampen en björntjänst, och att sådana här modeller kan invagga oss i en falsk trygghet att vi har kontroll över utvecklingen. Nordhaus håller med om att sådant som osäkerheten kring när isen på Grönland eller Antarktis börjar smälta för mycket är risker som modellen har svårt att fånga.

– En enstaka modell är inte hela sanningen, men modeller hjälper oss att tänka strukturerat kring olika scenarier.

Föreslår en ”klimatklubb”

Nordhaus lösning för att få ned utsläppen av växthusgaser är koldioxidskatt, som den vi har i Sverige. Men alla måste vara med för att det ska bli effektivt, och därför föreslår Nordhaus att de länder som har koldioxidskatt bildar en ”klimatklubb” som lägger på en straffavgift på importen från de länder som inte har det.

William Nordhaus har forskat om hur ekonomin och klimatet påverkar varandra sedan 70-talet. Han konstaterar att uppvaknandet över klimatförändringarna har varit plågsamt långsamt.

– Teknologisk utveckling tog oss ut ur stenåldern. Med värsta scenario nu, så kommer klimatförändringarna att ta oss tillbaka till stenåldern.

Mer i Nobelstudion, SVT2 kl 20.00 torsdag 6/12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet