Åhörare på klimatmötet i Katowice. Foto: TT

Låga förväntningar när klimatmötet i Katowice startar

Uppdaterad
Publicerad

Klimattoppmötet i polska Katowice, som är det viktigaste mötet sedan det i Paris 2015, har inletts. Men kan man vänta sig några framsteg? SVT:s Erika Bjerström menar att förväntningarna inför mötet är låga.

2018 kan bli det fjärde varmaste året sedan mätningarna inleddes i slutet av 1800-talet, visar en rapport från Världsmeteorologiska organisationen.

Sverige har skickat 40 personer

Tiotusentals från närmare 200 länder deltar i mötet och Sverige har skickat en delegation på 40 personer med flera ministrar. Syftet med toppmötet är att parterna ska enas om hur Parisavtalet ska genomföras.

Klimatmöte i Katowice 2018

– Vi lever som om vi hade fyra jordklot. Det krävs nu att man skruvar åt kranarna vad gäller olja och kol, ungefär med 70 procent till 2030. Det kallade forskarna en obegripligt stor utmaning, säger SVT:s reporter Erika Bjerström, som i 30 år följt frågor som rör miljön och klimatet.

Låga förväntningar

USA har sagt att man lämnar avtalet 2020, medan EU-kommissionen föreslår att EU ska ha noll utsläpp 2050.

– Det är spänt i politiken just nu och dålig stämning mellan många länder, så förutsättningarna att de nu kommer komma överens är sämre än de var i Paris. Då var stämningen bättre, säger Erika Bjerström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet