Foto: Michel Euler/AP

Rapport: 2018 kan bli fjärde varmaste året

Uppdaterad
Publicerad

2018 kan bli det fjärde varmaste året sedan mätningarna inleddes i slutet av 1800-talet. Det visar en rapport från Världsmeteorologiska organisationen, WMO.

Enligt WMO, som har sammanställt data från en rad olika organisationer, har de 20 varmaste åren inträffat de senaste 22 åren. De tre varmaste åren var 2016, 2017 och 2015.

Samtidigt ser 2018 ut att bli det fjärde varmaste året, enligt rapporten.

Klimatmöte i Katowice 2018

Långt från målen

Vid FN:s klimatmöte i Paris för tre år sedan enades deltagarländerna om att försöka begränsa temperturökningen till 1,5 grader till år 2100. Målsättningen inför mötet var en begränsning till 2 grader.

Enligt den nya rapporten från WMO kan temperaturökningen i stället nå upp till mellan tre och fem grader till slutet av detta århundrade.

– Vi är inte på väg att möta klimatmålen, säger WMO:s generaldirektör Petteri Taalas.

Stort möte i dag

Rapporten släpps inför klimatmötet COP24 som inleds i Katowice i Polen på söndagen. Under mötet ska de länder som skrivit på FN:s klimatkonvention ta fram en regelbok för hur man ska agera för att begränsa klimatförändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet